Comloşu Mare: curs practic, în folosul comunităţii

Data publicării:
curs 1

Mihai Dragoș a intrat prima oară în domeniul construcțiilor când avea 15 ani. Viața din mediul rural nu i-a oferit prea multe alternative de calificare pe hârtie. După ce a urmat însă cursul de zidar-pietrar-tencuitor, își vede altfel meseria pe care o practică de zeci de ani: ”Am luat mistria lui taică-miu, am dat pe pereți, am tras și am făcut, ne-am făcut casă nouă. Îmi place, lucrez în domeniu de aproximativ 20 de ani și mi-a lipsit această diplomă de zidar-tencuitor-pietrar-faianțar”.



Sebastian Vîrciu este în clasa a XII-a, la un liceu având ca profil construcțiile. Acum, știe foarte bine ce vrea să facă și încotro dorește să se îndrepte profesional: ”Eu am știut ceva meserie învățată și acum am învățat lucruri mai amănunțite, mai detaliate, mai bine explicate, mai... ca la școală”.

69 de persoane din Comloșu Mare au absolvit cursurile de pregătire profesională organizate în localitatea lor, iar acum au ocazia să dea ceva înapoi comunității: ”Eu am lucrat în comerț și avantajul este că, dacă pe viitor voi mai lucra, mă va ajuta mult”.

 

La cursurile cu finanţare europeană, cursanții au învățat totul practic, prin muncă în folosul comunității. Aceștia au construit și renovat clădiri ale comunei dar și ale oamenilor. Fațada Școlii Gimnaziale din localitate a fost recondiționată de cursanți chiar în pragul noului an școlar.

Ioan Ciorbă, viceprimarul comunei Comloșu Mare, ne precizează: ”Este foarte bine pentru că putem acoperi pe raza comunei necesarul de forță de muncă și prin acest curs, mai ales că au dobândit cunoștințe și de management, tinerii cursați pot să-și înființeze afaceri proprii”.

”Ideea principală a fost aceea de a sprijini oamenii, persoanele în căutarea unui loc de muncă și șomerii de lungă durată în pregătirea lor pentru a fi reintegrați pe piața forței de muncă”, afirmă Nicolae Cernei, directorul Fundației Româno-Germane de Pregătire și Perfecționare Profesională în Domeniul Construcțiilor Timişoara.

Până acum, 200 de oameni au absolvit cursurile proiectului și s-au încadrat pe piața muncii, iar cursurile vor continua până în luna februarie a anului viitor.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri