Comoara de lemn de la Timișoara. Săpăturile din centrul istoric au scos la iveală lemn ce datează din anii 1700

Data publicării:
lemn prima

”Se pot vedea urmele de pătrundere a apei cu mâl și în momentul în care s-a tăiat această bârnă, practic lanțul drujbei a început să fumege datorită durității acestui lemn de stejar”. Tocmai de aceea, spun arheologii care au făcut săpături pe șantierele din centrul istoric al Timișoarei, valoarea lemnului este inestimabilă. Este material provenit din locuințele acelei vremi, din ziduri ale cetății sau resturi din străzile pavate cu lemn.

Acești stâlpi reprezintă frânturi din istoria Timișoarei. Putem vedea aici pilonii care au făcut parte din structura de lemn a unei fortificații de secolul al XVIII-lea. ”Totul este valoros, este important, sunt conștient de faptul că atâta cantitate de lemn nu va putea fi niciodată expusă, dar din punct de vedere științific ne poate oferi foarte multe informații”, precizează Alexandru Szentmiklosi, arheolog.

La Timișoara vor veni în curând specialiști din Suceava care vor restaura, printr-o metodă specială, o parte din lemn. Aceeași care apoi va fi expusă la Muzeul Banatului. - Dacă ar fi să se restaureze această cantitate de lemn, cam cât ar dura? ”Câteva generații ar dura. În primul rând nu avem specialiști în restaurare lemn la Timișoara. Cel care a fost s-a pensionat. Avem un tânăr care este în curs de pregătire și a cărui pregătire durează aproximativ 10 ani”, spune Paul Dan Octavian, șef laborator de restaurare.

În prezent însă, Timișoara nu are specialiști care ar putea să prelucreze lemnul care a trecut testul timpului. Italia, în schimb, are o lunga tradiție privind valorificarea materialului. În plus acolo, s-a dezvoltat o piață exclusivistă. - Care sunt cei mai faimoși clienți interesați? ”Noi am făcut pentru Pavarotti, Fendi, Borniolli. Sunt clienți care sunt obișnuiți și înțeleg valoarea. Sunt dispuși să platească și așteaptă pentru anumite lucruri, pe care noi le refacem”. 2.39

”Lemnul are cu atât mai multă valoare pentru că este un material care rămâne viu veșnic. Există o piață în Italia, lemnul antic este foarte valoros, trebuie prelucrat într-un anumit mod și nu știu dacă deținem toată tehnologia pentru a-l putea prelucra”, ne-a declarat Gigi Nacev, specialist în industria lemnului.

Timișoara nu are momentan nici spații adecvate ca să depoziteze zecile de metri cubi de lemn istoric. Mare parte din materialul descoperit a fost dus într-un depozit, și este atent supravegheată ca să nu ajungă pe piața neagră. Restul se află în continuare pe șantiere sau pe holurile, și asa neîncăpătoare, ale Muzeului Banatului. ”Lemnul a fost luat din punctul de lucru spre a nu ajunge în diferite locuri în care acest lemn să fie folosit pentru replici și lemnul fiind de secolul XVIII-lea să fie vândut ca produs finit, ca o piesă de mobilă din acea perioadă”, spune Alexandru Szentmiklosi.

Prețul unui metru pătrat de parchet din lemnul istoric pornește de la 300 de euro, în timp ce aceeași suprafață de parchet, dar dintr-un lemn obișnuit, costă în jur de 30 de euro.

Redactor: Corina Sfia
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri