Sari la conținut

Continuă saga vaporașelor

Pornirea celor 7 vaporaşe care ar trebui să circule pe canalul Bega se amână acum pentru a cincea oară. Timişorenii ar urma să beneficieze de transport în comun pe apă până la jumătatea anului 2018, pentru că autorităţile nu au reuşit să rezolve chestiunile birocratice în decurs de un an şi jumătate, cât a trecut de la cumpărarea ambarcaţiunilor. Totul depinde în continuare de Guvern.

În anul 2015, autorităţile timişorene au decis să cumpere, în cadrul proiectului european de modernizare a malurilor canalului Bega, şapte vaporaşe pentru transport în comun pe apă. În mai 2016 ambarcaţiunile erau deja pe apă în Timişoara, dar fără să transporte pasageri. Abia după ce le-au cumpărat, autorităţile au realizat că acestea nu pot circula potrivit legislaţiei în vigoare. Ca să nu piardă banii europeni, 31 de milioane de lei, au cerut cinci amânări, ultima aprobată acum.

"Ce mai trebuie făcut este o amendare a legii de funcţionare a Ministerului Apelor şi Pădurilor pentru a se adăuga acolo unde sunt trecute prerogativele ministerului şi aceea de a administra căi navigabile. După ce se va face prin ordonanţă de urgenţă această modificare. Vom putea imediat să dăm drumul la circulaţie", susţine Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Aşadar, până în iunie 2018 ambarcaţiunile ar trebui să intre în circuitul de transport în comun, estimează oficialii primăriei. După ce au stat toată vara ancorate în staţii, vapoarele au şi dispărut acum din peisaj.

"Toate cele 7 vaporaşe au fost aduse în depoul regiei autonome de transport din Timişoara şi aici vor rămâne pe toată perioada iernii, iar pentru a fi ferite de intemperii au fost acoperite cu folii de protecţie" - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Timişorenii au tot sperat că vor putea să circule cu vaporaşele pe canalul Bega două veri la rând. Acum, nu prea mai văd utilitatea achiziţiei de 7 milioane de lei.

"E evident că s-ar putea să se piardă nişte bani pentru că e finanţare europeană. Ţi-ar fi plăcut să te plimbi cu ele măcar pe timpul verii? Da, m.-ar fi ajutat. Şi în al doilea rând m-ar fi ajutat să fie unele care să se poată plimba şi pe timp de iarnă."

"N-ar fi normal. Dacă le-au adus trebuia să le folosească."

"Foarte bine că nu s-a plimbat nimeni, foarte rău pentru cine le-a cumpărat."

Pe malurile canalului Bega sunt amenajate şi 9 staţii pentru transportul în comun. Acestea stau însă goale deocamdată...