Contrabanda cu ţigări, de neoprit. Material filmat cu o cameră ascunsă la Timișoara

Data publicării:
tigari prima

Reporter: Ceva mai pentru femei, mai light?
Vânzător: Monte, negru, ăla cu poze pe el.

În pieţele din Timişoara, contrabandiştii fac ce ştiu mai bine. Ne îmbie cu marfa lor, care aşa cum nu se feresc să spună, este pentru toate gusturile. Oferta lor ne convinge, astfel că facem comanda: două pachete, pentru care plătim 20 de lei.

Vânzător: Uitaţi restul..
Reporter: Şi când mai aduci, dacă vreau mai multe?
Vânzător: Păi, când vreţi să luaţi?
Reporter: Cât mai repede.
Vânzător: Zilele astea vreţi?
Reporter: Da!
Vânzător: Un cartuş vreţi?
Reporter: Un cartuş, două.

 
Stabilim să ne întoarcem, peste trei zile, semn că în nicio zi, activitatea nu le este perturbată.

Vânzător: E bun, pe joi-vineri. Aici ne găsiţi.

Mergem în altă piaţă, unde aceeaşi situaţie se confirmă. Cumpărăm şi programăm o altă întâlnire.

 
Vânzător: Din astea galbene, 8 lei. Dacă vrei mai multe, un cartuş, pe joi, vineri? La 75 cartuşul.
Reporter: Pe joi, vineri? 
Vânzător: Aici.

Biroul poliţistilor locali din piaţă este chiar la câţiva metri de locul tranzacţiei, iar contrabandiştii nu le sunt străini oamenilor legii. Responsabilitatea de a împiedica traficul de ţigări este în mâna altor structuri, spun cei care sunt plătiţi să vegheze zona şi să semnalizeze neregulile.

 
Poliţist local: Da, noi îi stim da, îi avem în baza de date. Dar...
Reporter: Nu aveţi ce să le faceţi?
Poliţist local: Eu sunt prea mic pentru ei. Noi suntem prea mici pentru ei, inţelegi? Ca să ţi-o zic pe româneşte. Dacă eu il prind cu ţigări, deci dacă cumpăr ţigări de la el şi nu are mai mult de un cartuş... Şi eu sun şi zic: "domnule, hai ca l-am prins, îl cheamă cutare-cutare. Ei îl au în baza de date şi zic: „auzi, nu mă mai deranja pentru prostiile astea. Dacă l-ai prins cu 10 cartuşe, cu 20. Pentru 10 pachete de ţigări, nu îţi vine nimeni.

 
În fata acestor acuzaţii, reprezentanții Inspectoratului Judeţean de Poliţie se apără şi susţin că periodic efectuează controale în anumite puncte-cheie, din judeţ.

”În ultimele patru zile, în urma activităților desfășurate de polițiști pe raza județului Timiș, în vederea prevenirii și combaterii activităților de comert ilicit, cu produse de contrabanda, au fost confiscate peste 64.000 de țigarete de contrabandă”, ne precizează Ancuţa Morariu, purtător de cuvânt al IPJ Timiş.

 
Doar că vânzătorii de ţigări de contrabandă nu prea păţesc nimic. S-au obişnuit cu raziile autorităţilor, care nu îi mai sperie. Confirmarea vine tot de la poliţiştii locali: ”De Crăciun, au venit jandarmii în civil, i-au luat cu petarde, au venit, i-au dus, i-au adus aici, i-au dus după aia la secţie, le-au ridicat marfa, au confiscat-o, în două ore au fost înapoi pe piaţă”.

Iar afacerile rămân înfloritoare în pieţe, deşi în urmă cu trei ani, 150 de vameși și polițiști de frontieră din punctele de trecere a graniței din Moravița și Naidăș erau acuzați că au sprijinit diverse rețele de trafic de țigări. Este adevărat că procesele au început atunci, dar nu s-au finalizat nici până astăzi. Ba chiar mai mult, în urmă cu o săptămână un nou scandal de corupţie a izbucnit la Vama Naidăş. 15 angajaţi ai punctului de frontieră au dat explicaţii anchetatorilor, dar numai trei dintre ei, precum și contrabandistul, au fost arestați.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri