Copaci doborâți de vânt la Timișoara

Data publicării:
vant

Zeci de copaci secerați la pământ, mobilier stradal distrus şi crengi la tot pasul. Acesta este tabloul din Timișoara, după ce vestul țării s-a aflat sub atenționare cod galben de vânt puternic în acest weekend. Rafalele au suflat și cu 65 de kilometri pe oră și au doborât zeci de arbori. Pompierii au fost în alertă și au intervenit la foc continuu.

Parcurile din Timișoara s-au umplut de crengi după vijelia de vineri noapte. Vântul a bătut cu putere și a măturat totul în cale. O parte din scaunele de pe malul Begăi au fost trântite la pământ, iar unele dintre ele au ajuns și în apele râului.

"Codul galben de vânt puternic a creat probleme la Timișoara. Rafalele au bătut și cu 60 de kilometri pe oră, au smuls crengi și au scos copacii din rădăcini", Mihai Văluşescu, jurnalist Digi24 Timişoara. 

Autoritățile au fost în alertă, iar inspectoratele pentru situații au primit zeci de apeluri.

"ISU Timiș a fost solicitat și a intervenit la 19 situații de urgență. La nivelul inspectoratului, pentru gestionarea corectă și eficientă a tuturor intervențiilor a fost activată grupa operativă în intervalul orar 21-24", spune Elena Megherea - purtător de cuvânt ISU Timiș.

Angajații societății care se ocupă de arborii din oraș au lucrat la foc continuu.

„De la prima oră am intervenit în Parcul Rozelor. A căzut un arbore foarte mare, înalt de peste 30 de metri, norocul că nu a căzut pe nicio mașină, a căzut în interiorul parcului", a completat Andrei Drăgilă - director Horticultura.  

Meteorologii spun că fenomele meteo au fost cauzate de două mase de aer care s-au întâlnit deasupra României.

"Aceste intensificări de vânt au fost determinate de pătrunderea unei mase de aer foarte rece față de masa de aer existentă, diferența de temperatură între cele două mase de aer care s-au întâlnit în zona noastră au determinat aceste intensificări. Local s-au situat între 55 și 65 de km pe oră, izolat au depășit chiar și 70 de km pe oră", precizează Silvia Barbu - director Serviciul Regional de Prognoză a Vremii Banat-Crișana.  

Specialiștii estimează că în zilele următoare vremea va fi frumoasă, dar încă rece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri