Cornul şi laptele, pe care unii elevi nu le consumă - greu de înlocuit, în şcoli, cu o masă gătită

Data publicării:
corn

O alimentație diversificată, dar și reducerea obezității. Sunt motivele pentru care mai mulți senatori vor să înlocuiască produsele din Programul Cornul și Laptele cu mâncare gătită. Proiectul de lege pornește de la ideea că cele două alimente nu mai sunt atractive pentru copii, astfel că, de când au fost introduse în școli, s-a generat o risipă de proporţii. Directorii unităților de învățământ confirmă că elevii evită se multe ori să le mănânce.

”E adevărat că unii nu le consumă, și atunci unii preferă să le ducă, fie la frățiori mai mici, fie să le lase în clasă și refuză să le consume. Destul de multe nu se folosesc”, ne spune Claudia Muntean, directorul Școlii generale ”Avram Iancu” Nr. 19 Timișoara.

Chiar și așa, în Timiș proiectul ar fi dificil de implementat, susțin reprezentanţii unităților de invățământ. Firmele de catering ar fi unica soluție pentru școlile care nu dispun de cantină. ”Desigur că școala noastră nu are cantină, nu are sală de mese și atunci este greu de implementat”, afirmă Claudia Muntean.

”La acest moment avem un număr de 28 de cantine, în unități de învățământ, atât în municipiul Timișoara, în proporție de 80% se află pe raza municipiului Timișoara. Și avem un număr de cantine care se află în liceele din mediul urban, însă nu in municipiul Timișoara, ci în județul Timiș. Până în momentul în care el nu va fi concretizat și nu va primi o formă legală, ne este greu să ne exprimăm dacă el va putea sau nu va putea să fie pus în aplicare”, precizează Aura Danielescu - inspector Școlar general în cadrul ISJ Timiș.

Senatorii care au gândit măsurile nu au făcut însă prea multe referiri la un alt aspect important: partea financiară.

De aproape 10 ani elevii găsesc pe bancă cornul și laptele, pe care le primesc în fiecare zi la școală. Doar pentru aceste alimente, autoritățile alocă aproape un leu pentru fiecare elev, ceea ce înseamnă că, pentru o masă caldă, suma ar deveni considerabil mai mare.

Iniţiatorii proiectului precizează doar că mâncarea gătită trebuie să se încadreze într-o valoare stabilită de consiliile locale, urmând ca diferenţa dintre bugetul actual pentru fiecare copil şi noua valoare să fie suportată de autoritățile județene. Până la implementarea proiectului, actul normativ trebuie să fie aprobat și de Camera Deputaților, care este for decizional.

reporter: Raluca Popa
operator: Dan Șoșdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri