Corul Regal, în luptă cu legea românească. Frans Meewis, regizor cunoscut în toată lumea, rugat să oprească concertul

Data publicării:
corul regal

Sute de timişoreni au stat la coadă, vineri seara, la concertul susţinut de Corul Regal Venlona. Plăcut impresionați de succesul evenimentului, membrii corului au vrut să le ofere o surpriză timișorenilor și au cântat gratuit în Piața Victoriei. Inițiativa nu le-a picat bine polițiștilor locali care patrulau în zonă.

”Corul cânta, iar la un moment dat cineva m-a luat de după spate... era un polițist și mi-a spus „hai cu mine". Mă gândeam ce se întâmplă... nu înțelegeam... m-a dus la superiorul lui, un om înalt și mi-a spus în limba română că nu trebuia să cântăm pentru că ne trebuie aprobare și așa mai departe”, ne-a relatat Frans Meewis, regizor.

Frans Meewis este unul dintre cei mai mari regizori din Olanda. În vreme ce peste hotare este căutat pentru spectacolele pe care le regizează, la Timișoara i s-a cerut să oprească concertul. ”Este pueril... este incredibil ca în fața clădirii Operei să interzici susținerea unui concert în aer liber. De asemenea, ni s-a interzis să le împărțim oamenilor pliante cu viitoarele concerte pe care le vor avea la Domul Catolic și la Maria Radna”, continuă Frans Meewis.

Incidentul a stârnit reacții în rândul artiștilor și cetățenilor.

”Cred că a fost un exces de zel în această privință și eu totdeauna caut soluții. Poate nu sunt totdeauna binevenite, dar o scrisoare deschisă, de scuze la adresa corului, semnată de cetățenii care doresc să facă acest lucru cred că ar fi chiar foarte bine venită”, ne-a spus Diana Pap, soprană, Opera Națională din Timișoara.

”S-a dovedit că lucrurile frumoase în Timișoara nu durează mult”,
”O înțelegere între cele două părți și putea să zică așa... dacă e pentru tineret și e ceva bun trebuia să închidă un ochi și să îi lase să cânte”,
”Foarte urât din partea lor. Era un moment frumos pentru oraș”.

Incidentul a ajuns și la urechile lui Nicolae Robu, primarul Timișoarei, care este de părere că situația putea fi rezolvată pe alte căi:

”Polițiștii aceia ar fi trebuit să aibă mai mult discernământ și să înțeleagă că nu e vorba de un grup dubios, ci de un grup demn de tot respectul și ar fi trebuit să dea un telefon și să întrebe superiorii ce să facă”.

”Li s-a explicat că nu este voie să aibă loc manifestări de acest gen fără autorizație și mai mult să se împartă flyere după care membrii corului și-au terminat de cântat melodiile și au plecat mai departe”, precizează Daniela Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Timișoara.

Corul Regal Venlona își încheie recitalurile din țara noastră la sfârșitul acestei săptămâni, cu un concert extraordinar susținut la Basilica Maria Radna din Lipova.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri