Sari la conținut

Cristale create în butoiul de murături


În butoiul de murături se află un dispozitiv complex, care include, printre altele, două ghivece. Pentru apariţia cristalelor este necesar ca temperatura din interior să fie menţinută în jurul valorii de 60 de grade.

Maria Băban, elevă: "Urmează să creștem sămânța pentru cristal. Pentru asta avem nevoie de un pahar cu apă în care punem KDP (n.r. - substanţă pe bază de potasiu). În două luni o să avem un pahar unde avem mai multe cristăluțe mai mici".

Abia atunci, acestea sunt introduse în butoiul minune, unde temperatura e permanent controlată printr-un program conceput de Gabriel, elev în clasa a XI-a.

"Am zis decât să încercăm să căutăm cristale perfecte, să le facem noi. Trebuia să avem un capac etanș și atunci ne-am gândit că două ghivece de flori rămân perfect lipite și nu le mai poți scoate", ne spune elevul Gabriel Băban.

Pentru a scoate cristale dintr-un butoi de murături, cei doi fraţi au muncit un an de zile. Medalia de la gâtul Mariei este dovada că invenţia lor a fost deja apreciată. Aceştia au impresionat juriul la un concurs internaţional de fizică şi au obţinut bronzul.

"Așa din pasiune înveți mult mai multe lucruri decât ai învăța forţat de cineva pe la şcoală. A trebuit să învăţ o grămadă de lucruri tehnice de fizică, de chimie în același timp", spune Maria.

"Faptul că astfel de preocupări se regăsesc în rândul elevilor este o chestie extraordinară", ne declară fizicianul Marius Ștef.

Despre butoiul din care ies cristale au aflat şi bijutierii din Timişoara: "Câteva cristale pot fi folosite într-un inel, într-un pandantiv frumos cu o montură mai deosebită - Andi Păuș, bijutier.

Cristalele din butoi cresc chiar și de trei ori mai repede decât în mod natural. Cei doi fraţi sunt convinşi că în viitor vor pune în practică şi alte idei ingenioase.


reporter: Vlad Ungar
operator: V.Jiva/ A.Ionescu/A.Hrişcu
editor web: Răzvan Bulacu