Criteriul domiciliului, eliminat la înscriere

Data publicării:
circumscriptii scoala

Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara, pentru anul şcolar 2015-2016 au fost create 6 clase pregătitoare în care învaţă 150 de elevi. Legea impunea crearea de clase pentru toţi copii din circumscripţie, însă, din acest an, obligativitatea a fost eliminată.  Părerile părinţilor sunt împărţite.

„Într-adevăr, în unele şcoli sunt prea mulţi elevi şi în unele prea puţini. Ar fi bine peste tot. Eu cred că se învaţă la fel de bine în toate şcolile, copiii sunt bine pregătiţi, dacă vor să înveţe. Eu sunt de acord ca fiecare să stea în sectorul lui”, spune un părinte.

„Dacă părinţii consideră că e mai bine pentru copilul lor şi au nişte informaţii puse la punct şi îi ajută şi consideră că e o şcoală mai bună, trăim într-o ţară liberă şi avem dreptul să alegem”, adaugă un altul.

„Foarte bine. Aşa cum dai 200 de euro să îţi faci o viză de flotant, aşa şi şcoala să pună taxă de înscriere 50 de euro şi măcar să facă şcoala bani”, admite un alt părinte.

Cu șase clase pregătitoare şi o lipsă acută de spaţii, elevii claselor a VI-a şi a VII-a ai liceului vin la cursuri după-amiaza. Iar conducerea liceului vrea să schimbe acest lucru.

„Datorită numărului mare de clase pregătitoare şi faptul că nu putem controla fenomenul de înscriere la clasa pregătitoare, acestea au generat situaţia de fapt. Suntem convinşi că vom reuşi să funcţionăm fără circumscripţie, pentru că permite legislaţia, şi în acest fel să facem ca numărul de clase pregătitoare să fie acela pe care îl propunem noi”, explică Nicolae Seimeanu, director adjunct Liceul Pedagogic Timişoara.

Din anul şcolar următor nu va mai conta domiciliul părinţilor,  astfel că, cel puţin la această unitate şcolară, numărul de clase va fi diminuat.

„Au decis să propună ISJ Timiş să nu li se mai acorde circumscripţie şcolară. Fapt ce determică unitatea de învăţământ să îşi întocmească un plan de şcolarizare realist şi să solicite pentru anul 2016 – 2017 un număr de două clase faţă de cele 6 pe care le-au primit anul trecut ca urmare a faptului că s-a făcut dovada că toţi solicitanţii aparţineau circumscripţiei şcolare”, susține Aura Danielescu, inspector şcolar general Timiş.

Schimbarea domiciliului prin viză de flotant a ajuns un fenomen la Timişoara. Părinţii obţin documentul pentru a-şi înscrie copiii la şcoala dorită şi, astfel, unele unităţi sunt supraaglomerate, în timp ce altele au clase goale.

„În luna ianuarie, aproape 600 de persoane au solicitat viză de flotant, iar peste 440 au şi obşinut-o. Angajaţii de aici, de la Evidenţa Persoanelor Timişoara, spun că numărul solicitărilor va creşte luna aceasta, pentru că la finalul lui februarie încep înscrie pentru clasa pregătitoare” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Anul trecut, în Timişoara au fost înfiinţate 291 clase pregătiroare pentru 6.242 de elevi. Estimările Inspectoratului Şcolar Timiş arată că anul acesta se vor crea 259 de clase pentru 5.570 de elevi. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri