Sari la conținut
News Alert

Cu măgarul și catârul, prin Europa. Morgane Lefevre a călătorit în opt ţări

Ea e Morgane Lefevre. Iar aceștia sunt tovarășii săi de drum: „Acesta este Rusudok şi are 5 ani. El este Cortex. Are 8 ani. Ei sunt cei doi prieteni ai mei cu care călătoresc”.

În ultimii patru ani au străbătut împreună opt țări. Pe jos. Așa a ales tânăra de 28 de ani să fugă de viața agitată din orașul în care locuia. „Întotdeauna alergam dintr-o parte în alta. Mergeam acolo să lucrez, să mă distrez şi mă mişcam mereu foarte mult şi... măgarii m-au ajutat, pentru că ei merg foarte încet şi m-au adus înapoi către un ritm uman”, spune Morgane Lefevre.

În ritmul lor, cu ajutorul hărţii şi a indicaţiilor primite din partea oamenilor, Morgane a trecut prin Italia, Slovenia, Croaţia, Serbia, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Bulgaria şi România.

„Un lucru greşit este că toţi oamenii te trimit către autostradă sau pe o cale mai lungă pentru că zic că e mai dreaptă, dar cu măgarii, ştii...(râde - n.r.). Călătoria sa nu a fost lipsită de peripeții, dar cei trei prieteni au trecut împreună peste toate. În tot acest timp, Morgane a fost nevoită să lucreze cu ziua ca să se poată întreține. Atât pe ea, cât și pe animalele sale. Acum au ajuns în România. La Sânnicolau Mare.

„Pregăteam bugetul şi vă daţi seama că era aşa ca la diverse... să vedem în faţa primărei un catâr şi un măgar şi o franţuzoaică, după un drum lung şi obositor, că vrea să ne cunoască”, a afirmat Radu Asaftei, viceprimarul din Sânnicolau Mare.

„Ea ne-a spus dacă am putea să o ajutăm cu cazarea pentru o noapte două, inclusiv pentru măgarii dânsei, cu un loc în care să îi ţină peste noapte”, spune Ciprian Trifan, administratorul primăriei din Sânnicolau Mare.

„E o aventură, la vremea asta de iarnă să mergi mii de kilometri”. „Am mai văzut aşa, au mai fost prin Sânnicolau, cred că din Germania şi îi dorim mult succes!”. „Da, eu sunt foarte surprins pentru că sunt o grămadă de kilometri, să vii atâta drum şi să ştii că te întâlneşti cu fel şi fel de oameni pe drum”, spun localnicii.

După ce s-a odihnit două zile, Morgan Lefevre pleacă din nou la drum. Destinația finală: după patru ani, acasă, în Franța. Dar este convinsă că cei peste 2.000 de kilometri îi vor rezerva multe surprize.

Operator: Dan Petcu
Reporter: Corina Sfia
Editor web: Călin Țenche