Cu subvenţia în instanţă. Statul, marele restanțier!

Data publicării:
subventia 5

Mircea Bărăgan este agricultor de aproape 40 de ani. Cultivă peste 2.000 de hectare de teren anual. Are nevoie de bani pentru a lucra pământul şi nu se poate lipsi de ajutorul financiar de la stat. Doar că, din 2012, autorităţile nu au mai făcut plăţile. Numai în cazul lui restanţele ajung la aproape 60.000 de lei.

Ne afectează în general carburanţii care sunt cei mai scumpi la ora actuală. În primul rând trebuie să apelăm la Ministerul Agriculturii şi chiar la guvern şi la primul ministru ce rezultat ne dă în privinţa cererii noastre. Va fi o soluţie şi în instanţă”, ne spune Mircea Bărăgan.

 

Ca şi el, alte sute de agricultori sunt revoltaţi că nu şi-au primit banii. Nemulţumirea este cu atât mai mare cu cât, pentru 2013, Guvernul nici măcar nu a prevăzut bani în buget pentru subvenţia la motorină. Jiva Pantin ne declară ”Nu suntem mulţumiţi, sunt multe neajunsuri în agricultură şi asta este unul dintre cele mai mari.
În trimestrul trei ai cele mai mari cheltuieli cu pregătitul terenului, cu recoltatul şi atunci se foloseşte cea mai multă motorină, ei chiar atunci nu ne-au onorat”.

Reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Cereale şi Plante Tehnice Timiş au făcut chiar şi o sesizare la Ministerul Agriculturii. ”Ni s-a răspuns că, din lipsă de fonduri bugetare pentru anul 2012, trimestrul trei s-a plătit numai 50%”, a declarat Nicolae Oprea, preşedinte Asociaţia Producătorilor de Cereale Timiş.

Dacă subvenţiile ar fi plătite, fiecare fermier ar trebui să primească de la stat 1,2 lei pentru fiecare litru de motorină consumat în campaniile agricole.

reporter: Marcela Sferlea
operator: George Ştefăniţă
redactor: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri