Sari la conținut

Dacă e luni, e închis. Primăria Pui, singura din ţară unde prima zi a săptămânii este liberă

Programul inedit al primăriei este vechi de zeci de ani, însă abia în anul 2000 a fost şi legalizat printr-o hotărâre a consiliului local.

”În fiecare sâmbătă este târg mare, de ţară, la Pui, iar oamenii când vin la târg vin şi la primărie cu diferite hârtii, cu adeverinţe, tot felul de probleme”, spune Tiberiu Stoica, primarul din Pui.

Sâmbăta e de departe cea mai aglomerată zi a săptămânii. Oamenii din satele îndepărtate vin la târg, vin la cumpăraturi şi, cu acelaşi drum, îşi rezolvă şi problemele la primărie, unde niciun birou nu este închis:

”Le îmbinăm pe toate, le facem să fie bine”, - E bine că e deschisă sâmbăta? ”Da, îi bine, îi foarte bine”,
”Da, vin la târg şi îşi rezolvă şi problemele totodată”,
”Facem şi cumpărături, şi facem şi alte lucruri”, - Acum pentru ce aţi venit la primărie? ”Pentru actele pentru APIA”.

Cei 30 de angajaţi ai primăriei spun şi ei că s-au obişnuit cu acest program. Lucrează sâmbăta, dar se odihnesc lunea, când toţi ceilalţi merg la serviciu. Sau, de ce nu, lunea îşi rezolvă propriile probleme la alte instituţii ale statului:

”Luni avem şi noi timp să ne rezolvăm problemele personale, la alte instituţii, deci avem şi noi ziua liberă când putem să mergem peste tot”,
”E târg şi oamenii vin şi-şi rezolvă şi problemele la primărie, îşi mai plătesc impozitele, îşi iau actele pentru apia, cu ocazia asta rezolvăm şi una şi alta”,
”Toată lumea e obişnuită cu programul de sâmbătă, că nu se lucrează lunea”, - Nu vă caută nimeni la primărie lunea, să facă reclamaţii că e închis? ”În niciun caz, nu”.

Comuna Pui are 12 sate, cu mai bine de 4.000 de locuitori.

Hunedoara: centre turistice moderne, fără turiști 

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche