Sari la conținut

Dan Diaconu, declarat incompatibil de ANI. Viceprimarul Timişoarei ar fi ocupat în 2012 şi o altă funcţie

În comunicatul emis de ANI se arată că Dan Diaconu:S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie - 18 octombrie 2012, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar, și funcția de administrator al S.C. SPEED DISTRIBUTION S.R.L., încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003., potrivit căruia „Funcția de primar și viceprimar este incompatibilă cu funcția de administrator, membru al consiliului de administraţie la societățile comerciale".

Dan Diaconu nu neagă faptul că a fost administratorul firmei care se ocupa de comerţul cu autovehicule şi motociclete în timp ce a ocupat şi funcţia de viceprimar, dar susţine că nu a încălcat legea: ”Din punctul meu de vedere nu am greşit cu nimic cu privire la acea speţă şi urmează să contest acest raport, în momentul în care îl primesc, în instanță”.

Mai mult decât atât, funcţia de administrator al societăţii comerciale nu a fost trecută de viceprimar nici în declaraţia de interese şi nici în cea de avere, spun inspectorii ANI. Viceprimarul susţine, însă, că nu a greşit cu nimic.

”Această companie a fost dizolvată de către Oficiul Registrului Comerţului în cursul anului 2012 şi a fost inactivă din punct de vedere al Ministerului Finanţelor începând din anul 2007, dacă nu mă înşel. Este o firmă care nu a avut niciodată activitate din punct de vedere fiscal sau legal”, susține Dan Diaconu.

Potrivit legii administraţiei publice locale:
„Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Dacă instanţa îi va da câştig de cauză viceprimarului, Dan Diaconu nu îşi va pierde funcţia pe care o ocupă acum în cadrul administraţiei locale.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche