De ce renunță un spital din Timișoara la... medici și asistente?

Data publicării:
spital

Conducerea spitalului CF Timişoara susține că, astfel, se vor economisi 200.000 de lei pe an. Managerii au decis să renunțe la serviciile a nouă cadre medicale. Doi din cei trei medici chirurgi erau deja ieșiți la pensie, astfel că sarcina lor era să aibă grijă de instrumentarul din sălile de operaţie. Cum intervenţiile s-au rărit, conducerea spitalului a decis că doctorii rămaşi se descurcă şi fără ajutor. Mai mult, unul dintre cei trei medici concediați muncea trei ore pe zi și castiga 3200 de lei.



Și în cazul asistentelor, în special a celor care lucrau cu PFA, contractele nu le-au mai fost prelungite, mai ales că erau angajate pe secţii unde numărul pacienţilor nu este foarte mare.

Toate măsurile fac parte din noul plan de reorganizare şi reducere a costurilor. Unitatea are 200 de paturi, însă gradul de ocupare nu depăşeşte 60% pe lună.

 

Din această lună, cei nouă angajaţi cărora nu li s-a mai prelungit contractul vor trebui să-şi caute un alt serviciu. Un singur medic a hotărât să rămână în spital, dar ca voluntar. La rândul lor, asistentele lucrau de aproximativ doi ani cu PFA și aveau multă experiență.

”Din punct de vedere profesional sunt foarte bune și e păcat că pleacă, însă necesitățile economice din păcate o impun. Există fluctuații în îngrijirea pacienților, nu poate să fie un număr fix întotdeauna și pentru asta, poate că, uneori, e nevoie de mai multe cadre medicale. De la Spitalul CF au plecat în străinătate de-a lungul anilor mai multe asistente. Doar că, în timp, a scăzut şi numărul pacienţilor, astfel că unitatea nu duce lipsă de personal", afirmă pentru Digi24 Timișoara Lelia Şuşan, director medical al Spitalului CF Timişoara.

Acum, unitatea dispune de 200 de paturi, însă gradul de ocupare nu depăşeşte 60 de procente lunar. 



Decizia de a nu prelungi contractele celor nouă persoane nu este singura menită să aducă economii în bugetul spitalului. Conducerea are în vedere şi înfiinţarea unor noi specialităţi pentru a primi bani mai mulţi de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Iulius Jugănaru, managerul Spitalului CF Timişoara, ne-a precizat despre ce este vorba: ”Este vorba despre o nișă a pieței medicale dacă putem spune așa, și anume de îngrijiri paleative. Este nevoie de mai multe spații sau mai multe locuri pentru bolnavii aflați în stadii terminale, din păcate la nivelul județului nu există suficiente locuri, prin urmare ne-am gândit că ar fi o variantă să venim în sprijinul acestor bolnavi”.

După calculele făcute de conducerea unităţii, prin noile măsuri de reorganizare, spitalul va face în următorii doi ani o economie de aproximativ 3 milioane de lei.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Alin Lungu
Redactor: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri