De la minerit la energie verde

Data publicării:
energie verde

Realizat cu fonduri europene, parcul fotovoltaic va produce de asemenea energie verde pentru școlile și clădirile publice din comună. Valoarea proiectului e de 40 de milioane de euro. Parcul fotovoltaic este amplasat la intrarea în comuna Ghelari, pe un deal cu expunere sudică. Panourile solare vor ocupa o suprafață de 30 de hectare.

„Peste 800 de stâlpi vor fi amplasați în această zonă, iar pe fiecare dintre acești stâlpi vor fi așezate zeci de panouri solare. Parcul fotovoltaic va produce tot atâta energie cât o hidrocentrală, doar că, în acest caz, vorbim despre energie verde", Andrada Velciov - corespondent Digi24 Hunedoara.

„Când soarele are strălucirea maximă, este o producție de 6,4 megavați oră. Concesionarea terenului care ne aduce în jur de 100 de milioane de lei vechi pe lună, plata unei părți din consumul iluminatului public și a unității administrativ teritoriale de energeie electrică și a școlilor. Pe clădirile proprietate a primăriei vom avea panouri fotovoltaice, ca să acoperim și celelalte cheltuieli cu întreținerea clădirilor", explică Ioan Bulbucan, primarul comunei Ghelari.

Noutatea parcului constă și în faptul că panourile solare vor fi amplasate pe stâpi, și nu direct pe pământ. Astfel, solul va fi acoperit cu vegetație.

„Noi zicem că este mult mai eficient decât pe jos, se poate folosi și zona de jos, în special pentru animale, deci eficiența e foarte mare, și pentru energie, și pentru partea de ecologie", spune Dan Jecăcean, șef șantier.

„Este foarte important pentru locuitorii, pentru fermierii din zona noastră, pentru că vor putea să aibă material pentru animale, vor putea să aibă zone de pășunat", aduagă Marusia Urâțescu, viceprimarul din Ghelari.

În acest moment, 30 de persoane din comună lucrează pe șantier. Când investiția va fi terminată, 15 localnici își vor găsi un loc de muncă, fie ca paznici, fie ca electricieni:

„Este profitabil pentru comună în primul rând, și, în același timp, este profitabil pentru toată zona”.

„O investiție care să poată să aducă facilități pentru comună, ne bucurăm pentru această investiție”.

 Lucrările la parcul fotovoltaic au început în primăvară și trebuie finalizate până în 31 decembrie. Energia produsă aici va fi distribuită în sistemul energetic național. Valoarea investiției este de 40 de milioane de euro. 

Reporter: Andrada Velciocv

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri