Deponeu în lucru, deşeuri neridicate

Data publicării:
deponeu ecologic-1

Cu toate acestea, autorităţile din Caraş-Severin nu recunosc că există o problemă. O simt însă cetăţenii, ale căror tomberoane sunt golite tot mai rar.

În anul 2014, în localitatea Lupac, judetul Caraş-Severin, începea construirea deponeului ecologic. Aici vor fi depozitate, sortate şi valorificate deşeurile din judet. Însă proiectul, de 150 de milioane de lei, nu este complet finalizat.   Din acest motiv, Consiliul Judeţean Caraş-Severin a semnat un contract cu deponeul ecologic din Vulcan, judeţul Hunedoara ca sa ducă deșeurile. Contractul însă, contractul a fost suspendat. 

„Se împlineşte o săptămâne de cânt autoritţile din Caraş-Severin nu mai pot depozite deşeurile la deponeul de la Vulcan, judeţul Hunedoara, iar consecinţele le simt oamenii, care stau cu tomberoanele pline în faţa blocurilor” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

„Acum de câteva zile, de sâmbătă, e situaţia asta. O fi ceva pe acolo. [Şi staţi aşa cumizeria în faţa blocului?] Păi ce poţi face ca persoană singură, mai adun eu”, spune o localnică.

„Îl adună când îşi aduc aminte. Dar noi plătim în fiecare lună. [Cât de des vin să-l adune?] Nu ştiu că nu i-am urmărit. Dar am ajuns să plătim şi 8 lei pe lună”, adaugă un alt locuitor.

„Gunoaie există şi pe lâmgă tomberoane. Nu se ridică la timp. Sunt foarte multe gunoaie şi normal ar trebui ridicate”, povestește un alt reșițean.

Angajații societăţii de salubritate nu ştiu nici ei unde este depozitat gunoiul. Ei ştiu doar că ei îl transportă la staţia de sortare.

În urmă cu o săptămână, cu doar o zi înainte de suspendarea contractului cu deponul de la Vulcan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin declara că nu există nicio problemă şi că deşeurile vor merge în continuare în judeţul vecin.

„Tot spunem: ce se întâmplă cu gunoaiele? Să ştiţi că la nivel de şară sunt farte mutle judeţe care întâmpiună aceeaşi problemă. La Vulcan, nu se pune problema cantităţii de deşeuri care e stabilită acolo. Pentru că oricum cantitatea e depăşită de mult”, explica Ilie Iova, vicepreşedintele CJ Caraş-Severin.

Oficialul este însă contrazis de autorităţile din judeţul Hunedoara. Deponeul de la Vulcan a depăşit capaciatatea de stocare a deşeurilor şi nu mai este loc şi pentru cele din Caraş-Severin.

„Membrii comisiei au solicitat suspendarea contractelor comerciale de preluare a deșeurilor din alte județe și acceptarea la depozitare doar a deșeurilor municipale colectate din județul Hunedoara”.

„În momentul actual preluăm deșeuri menajere doar de pe aria județului Hunedoara. Ne-au recomandat și solicitat suspendarea tuturor contractelor de preluare a deșeurilor menajere din alte județe, respetiv Caraș și Alba. Am notificat conform clauzelor contractuale cu 15 zile înainte, iar termenul de grație a fost 18 februarie”, a precizat Marius Danci, director Depozit Deșeuri Municipale Vulcan.

„Am încercat să contactăm conducerea Consiliului Judeţean Caraş-Severin pentru a afla unde depozitează acum deşeurile, dar până acum nu am primit niciun răspuns” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Deponeul de la Lupac, judeţul Caraş- Severin, va fi finalizat în 1 mai, potrivit constructorului. Încă până atunci autorităţile cărăşene trebuie să găsească o locaţie pentru depozitarea deşeurilor adunate de la populaţie. Şi mai există o problemă: până acum nu există un operatror care să gestioneze deşeurile la viitorul deponeu de la Lupac. Se află în desfăşurare a doua licitaţie, pentru ca prima nu s-a prezentat nicio firmă.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri