Desenele de tip graffiti rămân pe clădirile oraşului. Timişoara nu mai are firmă contractată să cureţe faţadele mâzgălite

Data publicării:
graffiti prima

În urmă cu mai bine de jumătate de an, municipalitatea a încheiat un contract în valoare de aproape 350.000 de lei, pe o perioadă de doi ani, cu o firmă care ar fi trebuit să se cureţe de desene şi înscrisuri clădirile aflate în administrarea municipalităţii. Printre acestea se numără poduri sau monumente istorice, pe care urma să se aplice și o soluție ce ar fi împiedicat realizarea altor desene în viitor.

Grădina de vară a Filarmonicii Banatul este una dintre clădirile pe care firma contractată de municipalitate nu a reușit să o curețe de graffiti. Pentru îndepărtarea desenelor s-a folosit gheață carbonică, însă măsura s-a dovedit inutilă.

Bătai de cap au şi proprietarii de imobile, care dacă nu curăță clădirea de graffiti pot fi amendați cu până la 1.000 de lei. Acest domn, de exemplu, a respectat normele, însă la scurt timp, casa în care locuiește a fost din nou inscripționată: ”Am renovat acum patru ani și a treia zi a fost scris. Păi să schimb tot la trei luni nu are rost”.

Iar curăţarea desenelor de pe clădiri nu este deloc ieftină: ”Poți să le ștergi într-adevăr, dar e costă un alt Tiffel, care costă între 600 și 700 de lei”.

Şi pentru trecători, unele desene sunt deranjante: ”Să nu mai scrie fel și fel de porcării. A mea a mică e clasa I și știe să citească. Îmi zice, mami ce scrie aici? Și atunci trebuie să minți. Ar trebui să avem o Timișoara frumoasă și decentă”, ”Dacă nu au bani să renoveze să nu umble la desene. MUSCĂ Unele sunt frumoase, iar dacă nu sunt obscene sunt de acord”, ”Decât să arate direct fațada care stă să pice, mai bine așa”, ”Eu le-aș lăsa. Dacă au un scop, arată sau prezintă ceva, da”.

Există însă și graffiti-uri făcute cu autorizația Primăriei Timișoara pentru a înfrumuseța clădirile care nu au fost încă reabiliatte. Un exemplu este desenul cunoscut drept Mama Natură, făcut în cadrul Festivalul Plai, pentru care s-au folosit peste 100 de spray-uri colorate și aproape 50 de litri de vopsea.

Deocamdată reprezentanții municipalității nu știu dacă vor organiza o nouă licitație. ”Contractul a fost reziliat pentru că nu se lucra eficient, dădeam banii de pomană, mai simplu spus. Se pare că nu prea sunt soluții. Vom mai încerca, dacă cineva ne demonstrează că se poate lucra și eficient Eu nu am văzut niciunde în țară ce se întâmplă în Timișoara”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Până acum, în Timișoara au fost identificate în jur de 900 de imobile inscripţionate. Potrivit Poliției Locale, cei prinși desenând pe ziduri și garduri riscă amenzi cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

Reporter: Raluca Popa / Caterina Ledrer
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri