Sari la conținut

Deva citește. Mini-biblioteci în aer liber

Mini-bibliotecile Devei au fost deja proiectate pe hârtie, iar în cursul acestei săptămâni ele vor intra în producție. Au fost identificate și cele trei spații din oraș în care vor funcţiona acestea.

„O bibliotecă în aer liber va fi amplasată chiar aici, în Piața Arras. Celelalte două vor fi una în Parcul Bejan, și cealaltă în Parcul Cetate. În fiecare dintre cele trei mini-biblioteci vor fi așezate cel puțin 500 de volume” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Sunt prevăzute cu rafturi cu un design modern, special, pe structură metalică, ușile vor fi alcătuite dintr-un plastic special, care va proteja cărțile atât de razele soarelui, cât și de alte intemperii”, explică Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu”.

Conform devizului prezentat de proiectant, o mini-bibliotecă va costa cel mult 11 mii de lei, bani care vor veni de la bugetul local al oraşului. Devenii, tineri sau vârstnici deopotrivă, cred că ideea va prinde și că nu vor fi puțini cei care vor apela la aceste standuri gratuite, în aer liber.

„Unii pot să aducă de acasă o carte să doneze, deci ar fi o acțiune ca lumea. [Îi va încuraja și pe tineri să citească?] Mă gândesc că îi face curioși”, spune o deveancă.

„Cred că e o idee bună, o idee bună și bine ar fi să se pună în aplicare”, adaugă un alt devean.

„Foarte bună, numai să aducă oamenii cărțile înapoi, să nu rămână la ei sau să uite de ele”, spune un alt localnic.

„Aceste cărți pot fi împrumutate gratuit de oricine dorește să le citească pe loc sau să le ducă acasă, urmând să fie restituite. Fiecare carte va conține și un regulament”, povestește Sebastian Bara, directorul Bibliotecii Județene „Ovid Densușianu”.

La secțiile de împrumut sau la sala de lectură a bibliotecii județene ajung, în medie, 250 de cititori pe zi. Conducerea instituției speră ca, odată montate standurile gratuite din oraș, numărul pasionaților de lectură să crească simțitor.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș