Sari la conținut

Deva, un oraş-şantier. Șase proiecte cu fonduri europene vor fi derulate în acest an

Lucrările au început deja la trei din cele șase proiecte. Mai multe zone din Deva s-au transformat de câteva săptămâni în şantiere. Se lucrează de zor în centrul oraşului, în apropierea gării şi în cartierul Dacia.

”La trei dintre acestea au început deja lucrările, în Piaţa Arras, zona Ardealul şi bulevardul Dacia şi zona adiacentă. Toate cele șase proiecte sunt susţinute din fonduri europene şi au o valoare totală de peste 37 de milioane de lei”, spune Monna Voinescu, purtător de cuvând Primăria Deva.

”Este vorba de amplificarea zonelor verzi, aceasta a fost de altfel tema proiectelor, această amplificare cu cel puţin 40% faţă de situaţia existentă”, afirmă Angela Kalauz, arhitect.

Cel mai important proiect este cel al modernizării Pieţei Arras, din zona centrală a oraşului. 6,4 milioane de lei vor fi cheltuite pentru reabilitarea acestui spaţiu. În această zonă de 3500 de metri pătraţi vor fi alei pietonale, mai multe spaţii verzi, dar şi mai multe fântâni arteziene. Mobilierul urban va fi de asemenea schimbat şi va fi amplasat şi un infochioşc. ”O să fie mai multe pergole rotunde, de-a lungul aleii, cu apă care curge”, se precizează.

Autorităţile din Deva spun că toate aceste lucrări sunt făcute pentru că zonele respective nu au mai fost reparate de ani buni. Nu toţi devenii sunt însă mulţumiţi de aceste proiecte:

”Foarte bine, deci îi un lucru foarte bun şi important pentru oraş”,
”Eu cred că da, dacă se face ceva frumos înăuntru cred că da, e bine”,
”Nu sunt de acord cu ceea ce fac, pentru că un părculeţ lângă drumul naţional nu mi se pare deloc bun”,
”Toţi fac ce vor ei, nu ne întreabă pe noi...”,
”E bine şi pentru Deva, pentru că o înfrumuseţează”.

Administraţia locală intenţionează ca în cursul anului viitor să demareze un alt proiect cu fonduri europene, ce va viza Piaţa Operei. Acolo vor fi amenajate o parcare subterană şi un pasaj suprateran, pentru pietoni şi maşini.

Palat administrativ, o investiţie inutilă. 5 milioane de euro au fost investite, după care lucrările au fost abandonate 

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche