Din birouri, în şura de la sat. Workshopuri de făcut... brânză

Data publicării:
shura prima

O gospodărie tradiţională, dar cochetă şi-a deschis porţile pentru cei aproximativ 20 de turişti. Primitoare şi caldă, şura casei a luat locul unei săli de conferinţe. Acolo s-a dat startul cursului de făcut brânză tradiţională: ”Secretul este să punem apă în laptele acru. Apa nu trebuie să fie fierbinte, ar trebui să aibă aproximativ 60-70 de grade. Asta face ca laptele să se pastreze compact. Aşa brânza va fi cremoasă şi mai uşor de întins pe pâine”.

Printr-o reţetă simplă, cu lapte de la animalele crescute în ogradă, brânza făcută în casă, cu măiestrie şi pricepere ia locul unui produs similar, cu E-uri, din comerţ. Gustul deosebit i-a convins imediat pe turişti, care au privit fascinaţi tot procedeul: ”Va fi gata în aproximativ trei-patru ore. Asta este brânza!”

Evan este sârb, iar cele 3 zile petrecute într-un sat românesc au fost ca o gură de aer proaspăt: ”Eu mereu fug de tehnologie, pentru că profesia mea înseamnă să fiu mereu implicat în tehnologie şi, desigur, imi place să evadez”.

"Profesor" le-a fost Teodora Borghoff, care în urmă cu câţiva ani a decis să dea viaţa tumultoasă din mijlocul oraşului, pe liniştea de la sat. Periodic, primeşte la ea acasă turişti - români sau străini, cărora le demonstrează că un stil de viaţă sănătos poate fi la îndemâna oricui: ”Toată iarna am mâncat de aici salată şi spanac. Am avut cinci rânduri de spanac anul acesta, între octombrie şi martie. A fost incredibil”.

”E ritmicitatea aceasta diferită, nu suntem obligaţi să muncim ca nişte roboţi, doar între anumite ore, ci ritmul vine mult mai natural. Atât ritmul în timpul zilelor cât şi ritmul anotimpurilor”, ne-a declarat Teodora Borghoff.

Turiştii îşi aleg destinaţiile pitoreşti de pe site-uri speciale pentru excursii în locuri tradiţionale, unde casele confortabile sunt înlocuite cu o tabără de corturi, iar utilităţile sunt... improvizate.

”Oamenii care vin aici sunt oameni foarte deschişi, foarte apropiaţi de natură. Sunt trei zile de trăit în natură, în mijlocul naturii, sunt trei zile de ateliere de lucru, aşa-numitele workshopuri”, precizează Răzvan Băloi, organizator Village Camp.

Tabăra de la Stanciova, denumită Village Camp, a ajuns deja la a treia ediţie.

reporter: Adina Iriza
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri