Dintre proiectele noii generaţii de arhitecţi: Muzeul de Știință și Tehnică de la Timişoara

Data publicării:
arhitecti prima

”Este compus din patru pavilioane, pavilionul de acces, pavilionul de simulare, cel de expoziție și sala de conferințe, în mijlocul cărora se află o curte exterioară” - Așa arată în viziunea Adelei Rușet Muzeul de Știință și Tehnică, un proiect pe care Primăria Timișoarei îl are deja în vedere, în apropierea Universității de Știinte Agricole a Banatului. Tânăra de 24 de ani crede că știința se poate îmbina cu relaxarea, iar un spațiu destinat expozițiilor exterioare poate deveni ușor și unul de divertisment.

”Timișoara are tradiție în industria tehnologică, este chiar primul oraș în care s-a făcut primul calculator în mediul academic și cumva chiar se justifică acest muzeu. Va intra și în circuitul turistic, se vor face și mijloace de transport în comun până la muzeu, la ieșirea din oraș, pe Calea Aradului”, ne spune Adela Rușeț, absolvent al Facultății de Arhitectură din cadrul UPT.

Și Alexandru Vițan crede că utilul cu plăcutul pot face casă bună. În viziunea lui, Oraviţa ar urma să aibă, pe lângă un muzeu și un centru de informare turistică, o berărie cu aceeași amprentă a tradiționalului. ”Având în vedere că sunt din Oravița, cunosc foarte bine zona, știu ce potențial are, dar știu și cum aș putea să reinventez vechile monumente existente. În corpul vechi poate să afle noi informații despre tot ce ține de partea feroviară, iar în corpul nou, să afle informație despre zonă”, afirmă Alexandu Vițan.

”Acesta este corpul nou, care are acel rol de informare turistică” - Deși în spatele proiectelor stau câteva luni bune de muncă, concurența mare abia acum începe pentru noua generație de arhitecți.

”Acum Timișoara nu se mai compara cu Botoșaniul, ci cu centrele din Europa cel puțin, ceea ce înseamnă că e competiția foarte mare. Asta înseamnă că vor lucra arhitecți foarte buni din Europa, iar cei buni de aici vor lucra și în altă parte”, ne-a declarat Radu Radoslav, fostul arhitect șef al Timișoarei.

Peste 30 de proiecte aparţinând tinerilor arhitecţi sunt expuse în sala de așteptare a Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara.

reporter: Raluca Popa
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri