Sari la conținut

Doi directori, o singură instituţie

Problema este că Gabriela Lambrino a demonstrat în instanţă că a fost nedreptăţită, iar acum Agenţia trebuie să îi plătească salariul retroactiv pe doi ani.  Pe de altă parte, nici actualul şef nu poate fi demis cu una cu două.

Povestea scaunului de director al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Timiş a început în anul 2012. Atunci, fostul director a fost suspendat din funcţie. Un an mai târziu a venit şi concedierea.

„În anul 2012 Gabriela Lambrino era înlăturată din funţia de director al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului Timiş, printr-un ordin de ministru, iar locul ei era luat de Dănuţ Cepeha. Lambrino nu s-a mulţumit cu decizia ministerului şi a atacat-o în instanţă. Iată că, acum, după 3 ani, a avut câştig de cauză” - Caterina Ledrer, corespondent Digi24 Timișoara.

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara au decis, definitiv şi irevocabil, că Gabriela Lambrino trebuie repusă în funcţie. De asemenea, acesteia i se cuvine şi plata salariilor din perioada august 2013 – octombrie 2014. Adică aproximativ 60.000 de lei.

„În momentul în care nu a existat o explicaţâie plauzibilă pentru elibarea mea din funcţia publică m-am simţit nedreptăţită. Am cerut să se concluzioneze acest lucru, adică inclusiv faptul că am fost eliberată abuziv spun eu, astfel încât instanţa, pe baza documentelor existenete, să poată decide care dintre părţi are dreptate”, explică Gabriela Lambrino, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş.

Avocatul Gabrielei Lambrino a reuşit să dovedească faptul că eliberarea din funcţie a fost nelegală. La bază a stat faptul că fişa postului de director executiv a fost modificată abuziv, astfel încât acesta să nu mai corespundă cerinţelor.

„Am demonstrat cu dovezi faptul că doar în judeţul Timiş şi pentru judeţul Timiş din toate cele 41 de agenţii din ţară a fost schimbată această necesitate şi această cerinţă de studii”, susține Laura Martonosy, avocat.

Aşa că, acum, instituţia are doi directori executivi. Problema este că şi cel care i-a luat locul Gabrielei Lambrino a ocupat funcţia în urma unui concurs, aşa că nici el nu poate fi demis cu una cu două.

„Sunt la dispoziţia Agenţiei Naţionale. Deci eu, câştigând un concurs legal pe postul scos la concurs nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Orice va decide Agenţia Naţională eu mă voi supune hotărârii lor şi a instanţiei. Să vedem ce scrie în hotărâre”, povestește și Dănuţ Cepeha, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş.

Gabriela Lambrino a condus Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş încă din anul 2005. Potrivit deciziei instanţei, ea poate să îşi reocupe funcţia din 1 noiembrie.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Șoșdean