Doi medici la 15.000 de pacienți

Data publicării:
oncologie deva

Oncologii trebuie să se ocupe în fiecare zi de pacienții internați, de cei care vin în policlinică, dar și de cei care se tratează în ambulatoriu. În aceste condiţii, timpul de așteptare pentru bolnavi crește. Şi, deşi conducerea spitalului a scos la concurs două posturi în urmă cu mai bine de un an, niciun medic nu s-a arătat interesat de post. (ST UP)

„Secția cu 30 de paturi, ambulatoriul de specialitate, dar și cabinetul din policlinică. Acestea sunt cele 3 locuri în care singurii 2 medici oncologi trebuie să se împartă în fiecare zi” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Dimineața la opt vin la serviciu, de multe ori plec seara după ora 7 jumate, 8, alaltăieri am plecat de exemplu la 9 și jumătate”, povestește Tiberiu Rugea, șeful Secției de Oncologie.

Numărul pacienților consultaţi zilnic de cei doi medici este de două - trei ori mai mare decât ar fi normal. Anul trecut de exemplu, la Oncologie au ajuns aproape 15 mii de persoane. Cei mai mulți dintre bolnavi, aproximativ 7.000, au fost consultați în policlinică, iar aproape 5.000 au fost tratați în ambulatoriu.

„Stau de dimineața de 7 jumate până seara la 7, la 8 stau aici, e foarte greu pentru un bolnav de cancer să stea aici, nu știu cum nu se poate găsi un medic...”, spune un pacient.

„[Aveți mai mult de așteptat?] [E mai greu dacă sunt doar doi medici?] Păi normal, fac și secție, fac și policlinică, când erau patru era altceva”, adaugă un altul.

„Avem mai mult de așteptat, dar se rezolvă, ne primește pe toți, și domnul doctor, și doamna doctor ne primesc pe toți, nu lasă pe nimeni”, mai povestește un altul.

„Timpul de așteptare este de regulă mare, pacienții de multe ori sunt într-o stare mai deteriorată biologic și atunci așteptarea pentru un pacient care nu se simte foarte bine e cu atât mai grea”, explică Tiberiu Rugea, șeful Secției de Oncologie.

Anunţurile cu posturile vacante sunt publicate de mai bine de un an, dar niciun oncolog din alte spitale nu s-a arătat interesat să lucreze aici.

„Avem în statul de funcții patru posturi de medici oncologi, în acest moment și de multă perioadă în urmă avem ocupate doar două posturi. Cele două posturi sunt scoase tot timpul, adică sunt active, dacă nu se înscrie nimeni după o perioadă, imediat a doua, a treia zi mă duc din nou la minister”, precizează Călin Laza, managerul Spitalului Județean Deva.

„Patru medici ar fi necesari ca să avem o activitate cât de cât la limita sustenabilității. Ca să putem să dezvoltăm secția și să ne extindem, probabil că de 5-6 medici ar fi nevoie”, concluzionează Tiberiu Rugea.

În județul Hunedoara mai sunt alți trei medici oncologi, la spitalele din Petroșani, Hunedoara și Orăștie. Numai la Deva, anul trecut au fost înregistrate 1.700 de cazuri noi de cancer. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri