Dosarul electronic, departe de a fi implementat. Instrumentul nemulţumește medicii de familie

Data publicării:
des

Spitalul Judeţean, Spitalul Municipal şi Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu” din Timişoara au fost alese pentru testarea dosarului electronic. Softurile din cele trei unităţi medicale se potrivesc, însă medicii nu au fost interesaţi să înveţe să utilizeze acest program. Conducerile unităţilor spun că va fi un drum lung până când dosarul electronic va fi funcţional.

”Ideea este bună şi, din punct de vedere medical, pentru pacienţi şi pentru medici, şi din punct administrativ, pentru tot ce înseamnă raportarea informaţiei medicale, însă evident este un program complex şi cu siguranţă pe parcurs vor fi ajustări, vor fi îmbunătăţiri sau se vor constata neajunsuri”, spune Octavian Mazilu, managerul Spitalului Municipal din Timişoara.

Instrumentul menit să scape sistemul sanitar de birocraţie stârneşte şi nemulţumirea medicilor de familie. Prima şi cea mai importantă problemă este puterea deplină pe care o are pacientul asupra dosarului său electronic. ”Medicul ar putea accesa acest dosar, doar dacă pacientul bifează că îi da acceptul, deci ar trebui să aibă acces medicul în primul rând, nu pacientul”, afirmă Camelia Lombrea, medic de familie.

Cei mai mulţi dintre pacienţii din Timişoara nici măcar nu au auzit de acest nou program. Astfel, utilizarea acestuia este cu atât mai puţin cunoscută în rândul bolnavilor: ”N-am prea...nu, nu cunosc. Dosarul electronic al pacientului, în care e tot istoricul medical. Ştiu, numai că nu... nu ne-a prelucrat încă. Nu, n-am auzit, îmi pare rău”, ”Da, cred că am auzit, dar nu am dat importanţă sau n-am ascultat ce trebuia”, - Nu ştiţi cum să-l folosiţi? ”Aia în niciun caz, nu”.

Pe multele necunoscute ale dosarului electronic, încă nu a fost lămurită problema pacienţilor care nu au discernământ. ”În acest caz va trebui să existe un reprezentant legal, ca şi la bancă, unde nu pot să utilizeze semnături, deci documente oficiale”, spune Camelia Lombrea.

Toate aceste probleme au fost prezentate autorităţilor centrale cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului de Familie. Reprezentanţii principalelor instituţii din sănătate au promis că vor lua măsuri.

reporter: Maria Rohnean
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri