Dronele, soluția siguranței în școlile viitorului

Data publicării:
drone prima

Așa arată o viziune de ansamblu deasupra unui liceu din Timișoara. Imaginile au fost surprinse de o dronă, adică de un aparat zburător pe care a fost montată o cameră video și care, în condiții meteo favorabile, se poate înălța cu ajutorul unei telecomenzi chiar și la 4.000 m altitudine.

”Este o dronă folosită pentru filmare sau fotografie aeriană, aici are o cameră de filmat și poate face fotografii sau filma, este controlată printr-o telecomandă, este dotată și cu un sistem GPS”. Așadar, aparatul poate fi ușor localizat atunci când surprinde în imagine un grup de elevi care încească să fugă de la ore, spre exemplu, sau o posibilă încăierare între elevii unei școli. Pornind de la această idee, Andrei Vînătoru și Radu Robescu s-au gândit că dronele pot fi soluția pentru o siguranță sporită în unitățile de învățământ. Tinerii de 16 ani, cred că, în viitor, școlile ar trebui să aibă în dotare asemenea aparate.

”Cu ajutorul unor brățări Olgolight, aceste drone au un dispozitiv de stocare, care stocheaza toate datele pe care le au elevii în școală. De exemplu, când se întâmplă un incident în afara școlii, drona înregistrează acel eveniment și tranmite prin brățările Olgolight, și paza vine să protejeze elevii. Ideea mi-a venit într-o dimineața când mergeam la școală, iar prietenul meu având o dronă, ne-am gândit să o includem în proiect pentru că se potrivește pe tema concursului”, spune Andrei Vînătoru.

”Ele fiind dotate cu o cameră de filmat și cu transmisie video, se poate monitoriza. Probabil că ar putea fi fonduri pentru așa ceva, mai ales că prețul lor va scădea. Ele sunt noi pe piață, dar deja încep să apară tot mai multe modele comerciale”, afirmă Radu Robescu.

Profesorii cred și ei că este posibil, dar cel puțin în momentul de față, ideea pare doar rodul imaginației bogate a tinerilor pasionați de gadgeturi. ”La cum evoluează știința e posibil orice. Sunt pasionați de tehnologie în general, sperăm să fie pasionați și de soft. Sunt băieți buni”, ne-a declarat Mirela Stângă – profesor de informatică.

Proiectul celor doi elevi a fost prezentat la Concursului Internațional de Informatică Smart Kids, la care tineri de gimnaziu și liceu au venit cu viziunea lor asupra tehnologiei folosite în școli în anul 2020. La competiție au participat aproape 100 de elevi din România și Serbia, iar efortul elevilor a fost rasplătit cu premii consistente.

”Pentru premiul întâi avem tablete, tastaturi wireles, caști, stick-uri, tricouri pentru elevi”, ne anunță Cosmin Stancov, inspector școlar informatică.

Până ca ideea să fie implementată în școli, insituțiile ar trebui să aibă fonduri pentru achizionarea componentelor. În funcție de model, o dronă poate costa aproape 500 de euro, telecomanda care o pune în mișcare costă și ea 300 de euro, o camera de filmat Go Pro poate fi achiziționată cu aproape 400 de euro, iar un sistem GPS se găsește în magazine la prețul de circa 300 euro. În total, cel puțin 1.500 euro, bani cu care, în zilele noastre, școala ar putea cumpăra peste 950 de cutii de cretă, trei calculatoare noi pentru laboratoarele de informatică sau... ar putea plăti salariul unui paznic pentru aproape jumătate de an.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri