Sari la conținut

Drumul amar spre celebritate

Gaura din parchet nu e parte din decor, ci doar una piedicile căreia studenții de la teatru din Timișoara trebuie să îi facă față în fiecare zi. Iasmina, de exemplu, e în anul trei și repetă chiar și opt ore pe zi. Marea provocare, spune ea, nu sunt replicile din piesă, ci frigul.

„Provocarea cea mai mare e să fac cursurile de teatru în cel mai mare frig posibil, fără condiții, nu avem scenă, nu avem săli. Noi am stat toate fetele din clasă, am stat cu dureri de spate, de ovare, de tot ce vrei...”, explică Iasmina Mitrici, studentă la actorie.

În ultima jumătate de secol, în sălile în care repetă acum studenții de la teatru nu s-au făcut reparații majore. Așa că fiecare oră de curs e o luptă nu doar cu temperaturile scăzute, ci și cu așchiile din parchet.

„Așchiile din picior, frigul. Frigul e cel mai rău pentru că nu poți munci în frig”, spune un student.

„După fiecare spectacol, fiecare scoate câte o așchie din picior, de unde mai are. Pe scenă cam frig, în sală toată lumea cu gecile, deci na, noi suntem actorii, noi trebuie să jucăm pe scenă”, adaugă un coleg de-al său.

„Cam în fiecare săptămână un coleg lipsește pentru că e răcit”, arată un altul.

Cei care se ocupă de administrarea  Casei Studenților au o explicație.

„Trebuie să mergem la Colegiu în fiecare zi să dăm drumul la căldură. Nu știu de ce se oprește, în fiecare zi se oprește. Și se oprește în toată Casa Studenților practic căldura? Peste tot. Trebuie să aerisim caloriferele și dăm drumul iară. [Zilnic?] Zilnic. De vreo cincizeci de ani nu s-a făcut nicio investiție în spațiul acesta”, spune Vlad Gârboni, directorul Casei Studenților din Timișoara.

„Nu circulă apa, se face dop de aer și nu circulă apa caldă”, completează Constantin Șamanț, administratorul Casei Studenților din Timișoara.

Universitatea de Vest nu plătește chirie pentru spațiul de la Casa Studenților. Tocmai de aceea e greu de găsit o altă sală, unde tinerii să urmeze cursurile de teatru.

„Știu cum arată condițiile de acolo. [Cum vi se par?] Perfectibile, știu că se poate mult mai bine. În momentul de față, în Timișoara, e greu de găsit o altă modalitate să spunem, o altă scenă”, precizează  Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

La Facultatea de Teatru din Timișoara se plăteste una din cele mai mari taxe de școlarizare din România -  10 mii de lei.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Dan Petcu, George Ștefăniță, Adrian Ionescu