Drumul gunoaielor se găsește în Arad. Cine le aruncă?

Data publicării:
gunoaie A



Gunoaiele au apărut în cantităţi mari de mai multe luni pe drumul judeţean ce leagă satul Răpsig de oraşul Sebiş, situat în estul judeţului Arad. Teoretic, locul nu este administrat de nimeni, practic, însă, cineva se ocupă de el. Dovadă este un utilaj care a părăsit zona imediat ce şoferul a văzut camera de filmat!

Deşi groapa de gunoi a fost închisă oficial în urmă cu câţiva ani, deşeurile continuă să se acumuleze, iar misterul este mare. Se pare că nimeni nu ştie cine le aduce aici.



Sătenii arată cu degetul spre administraţiile locale din zonă. Din 2011 de când toate deponeurile neconforme cu standardele europene din judeţ au fost desfiinţate, gunoiul ar trebui transportat la Arad, ceea ce presupune costuri mari pentru fiecare primărie. - De unde apar gunoaiele acolo? ”De la Sebiş. Nici într-un caz din comuna noastră”, ”De la Sebiş! De la Sebiş am auzit. De acolo aduc”, ”Bârsa, Sebiş. Deci numai ei. Deci în afară de ei nu pot să deverseze nimeni”, spun localnicii.

În faţa unor asemenea acuzaţii, primarii se apără şi spun că nu au nici un amestec. Avram Ciev, primarul comunei Bârsa, susține: ”Comuna Bârsa are un contract semnat cu o firmă licenţiată în strângerea gunoiului care se depozitează la Arad sau la Lipova. Deci nici vorbă. Noi nu avem nici o tangenţă”. Iar Gheorghe Feieş, primarul oraşului Sebiş, afirmă că ”Din toate comunele se duc la Sebiş gunoaiele, acuma noi am închis gropile care au fost şi de aia se aruncă pe anumite drumuri. Nu numai în Sebiş e această problemă”.

Problema gunoaielor în judeţul Arad ar fi fost evitată dacă ar fi fost pus în practică masterplanul de deşeuri al judeţului, proiect finanţat de Uniunea Europeană cu 30 de milioane de euro. Din păcate, initiativa este deocamdată blocată din cauza unor neînţelegeri la nivel politic.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri