Drumurile nimănui. Problema punctelor de trecere a frontierei nu este rezolvată încă de MAE

Data publicării:
drumuri prima

”Pe 10 decembrie 2013 drumul a fost gata. A avut loc predarea festivă, a fost o festivitate, însă nu a fost o sărbătoare, pentru că sărbătoare va fi atunci când vom putea trece şi graniţa”, spune Varga Lajos, primarul din Dombegyhaz, o localitate maghiară de la graniţa cu România. De câţiva ani încearcă, împreună cu omologii săi români, să deschidă un punct de trecere a frontierei care ar schimba radical viaţa oamenilor din zonă.

”Suntem ţări vecine cu rădăcini istorice comune, cu oportunităţi economice comune, împreună mă gândesc că, din punct de vedere economic, cultural şi din toate punctele de vedere, am fi în stare de mult mai multe”, afirmă Varga Lajos.

În total, în judeţul Arad, între 2007 şi 2014 au fost modernizaţi 37 de kilometri de drum din apropierea graniţei cu Ungaria. Anul trecut ar fi trebuit deschise cinci noi puncte de trecere a frontierei. Nimeni nu are o explicație de ce și unde proiectul s-a blocat.

La mai puţin de un kilometru de frontiera cu Ungaria, cea mai apropiată localitate e la mai puţin de șapte kilometri pe un drum recent modernizat. Pentru a ajunge acolo însă, oamenii din zănă trebuie să ocolească prin cea mai apropiată vamă, ceea ce înseamnă un ocol de 24 de kilometri.

”Ele sunt utilizate de către cetăţenii Aradului. Vorbim de DN 7 - Curtici, care este foarte tranzitat, sau Grăniceri - Sânmartin, care este destul de mult tranzitat”, a declarat Cristian Drăgan, administratorul judeţului Arad.

”Este păcat! Pentru oameni, că mai ales noi, cei din Iratoş, din localitatea Variaş, avem rudenii, familii împreună în Dombegyhaz. Este o distanţă mică”, spune Attila Pap, primarul comunei Iratoşu, județul Arad.

Nu numai banii europeni au fost aruncaţi degeaba pe modernizarea drumurilor din apropierea graniţei. În ultimii ani, Consiliul Judeţean Arad a modernizat, în total, 20 de drumuri de lângă graniţa cu Ungaria. Niciunul va putea fi folosit însă la capacitate maximă până când problema punctelor de trecere a frontierei nu va fi rezolvată de reprezentanții Ministerului de Externe.

Protest în Aradul Nou. Localnicii sunt nemulţumiţi de starea drumurilor din zonă 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri