Sari la conținut

Drumurile proaste, piedică pentru turism

Iar asta, din cauză că turiştii renunţă să mai vină aici din cauza drumului prost ce duce spre staţiune. Puţinele pensiuni care au rămas deschise funcţionează la capacitate redusă. După 10 ani de nepăsare, autorităţile din Reşiţa au început acum reabilitarea drumului, însă lucrările nu vor readuce turiştii în zonă mai repede de doi ani.

„Lipsa turiştilor a făcut ca cele mai multe dintre pensiunile din Secu să fie abandonate. Puţinii turişti care vin aici o fac doar la sfârşit de săptămână. Una dintre cauze este drumul extrem de prost, care este plin de gropi şi de noroi” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Doar localnicii se mai încumetă să urce spre staţiune, pe drumul mai mult de pământ decât asfalt. Însă, şi aceştia au renunţat încet, incet, tot din cauza infrastructurii proaste.

„Zdruncinată şi cu maşina aproape ruptă. [Eşti din Reşiţa, vi des aici?] Da. Dar din cauza drumului nu prea mai venim aici”, spune o reșițeancă.

„E drumul pe care îl fac frecvent cu bicicleta şi e păcat de el, e în halul în care este. [Am văzut că şi staţiunea e mai mult abandonată.] Aşa este. [De ce nu mai vin turişti?] Din cauza drumului”, spune un localnic.

„[De când ştiţi că nu s-a mai făcut acest drum?]Oho, de vreo 7,8,9 ani. [De ce nu mai vin turiştii?] Din cauza drumului nu mai vin”, este de părere un alt locuitor din zonă.

Şi, pentru că turiştii sunt puţini, în staţiune, în timpul săptămânii, este deschisă o singură pensiune. Funcţionează de 6 ani, la 30% din capacitate. Proprietarul speră în continuare că lucrurile se vor schimba odată cu reabilitarea drumului de acces.

„Clientul vine zice domnul, pentru orice mi-ai oferi dumneata aici, datorită drumului nu mai vin. Şi atunci omul se retrage. Sperăm ca acum, de când se face drumul, să avem o perioadă mai bună la turismul din zonă. Între 30 şi 50% ar creşte numărul de turişti. Pentru că zona Secu era foarte căutată”, explică Emil Bulboacă, proprietarul pensiunii.

Constructorul care reabilitează drumul a început lucrul, dar din păcate pentru turişti, aceştia nu vor circula pe asfalt mai devreme de doi ani.

„În prezent, se realizează lucrări de curăţire a acostamentelor şi de pregătire a tronsoanelor de drum care prezintă un nivel ridicat de degradare. Valoarea proiectului este de 9,3 milioane de lei, iar termenul este de 24 de luni”, a precizatRoxana Topală, purtătorul de cuvânt al Primăriei Reşiţa.

Drumul de la Reşiţa până la Secu are 11 kilometri. Cei mai mulţi dintre cei care se încumetă să îl parcurgă sunt pescarii care îşi întind undiţele pe lac. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Andrei Marina