Dumbrăviţa, comuna din Timiş care sfidează sărăcia

Data publicării:
dumbravita prima

Despre comuna Dumbrăvița din județul Timiș se spune că dă ora exactă în rândul localităților aflate în imediata vecinătate a Capitalei Banatului. Investițiile ambițiose prin fonduri europene au făcut ca localitatea să iasă din tipar. În luna noiembrie a acestui an, în locul muncitorilor și a șantierului vom găsi un complex destinat competițiilor sportive.

Imaginati-vă că pe stâlpii de susţinere din spatele meu se va ridica o sală polivalentă ce va costa 1,3 milioane de euro şi se va întinde pe o suprafaţă de 2.000 mp. Complexul va cuprinde o sală de sport cu vestiare, o sală de conferinţe, un spaţiu pentru expoziţii şi un infocentru touristic. Meciurile de handbal, volei, baschet sau tenis vor putea fi urmărite din tribunele ce vor avea o capacitate de 500 de locuri.

În 2014, în aceeași comună s-a inaugurat un centru de afaceri ridicat cu aproape un milion de euro, bani europeni.

Incubator de afaceri la Dumbrăviţa. Investiția va găzdui 17 IMM-uri

Acum se lucrează la un centru de zi pentru îngrijirea copiilor, iar autoritățile mai au în plan extinderea unei linii de troleibuz, care să facă legătura cu Timișoara.

Pădure de stâlpi în comuna timişeană Dumbrăviţa

Iar proiectele nu se încheie aici. ”Vrem acum, dacă se deschide sesiunea 2014-2020, am pregătit câteva documentații, proiecte pentru un cămin cultural, un liceu și pentru un bazin de înot. Noi am încercat să asigurăm utilitățile și așa populația bună din Timișoara a venit în Dumbrăvița”, ne-a declarat Victor Malac, primarul comunei Dumbrăvița.

Indicatori precum nivelul de educaţie, vârsta medie, numărul de autoturisme la mia de locuitori sau suprafaţa medie a locuinţei au făcut ca Dumbrăvița să fie numită localitatea cu cel mai ridicat nivel de trai din România de către Consiliul Consultativ pentru Regionalizare.

”Pentru copii e foarte bine. Nu e aglomeraţia din oraş. Am încercat să mergem în Parcul Copiilor, dar acolo trebuie să stai la rând pentru un leagăn”, ”E foarte aproape de Timişoara, de centru şi e linişte faţă de Timişoara”, ”Toată lumea fuge spre linişte şi verdeaţă, mai ales că la doi paşi e pădurea”, ”E aproape de oraş şi e o comună mare şi curată”, spun localnicii.

În ultimii ani populația comunei a crescut considerabil, lucru resimțit și în prețul terenurilor. Potrivit agențiilor imobiliare, un metru pătrat de teren intravilan în Dumbravița este cuprins între 80 și 120 de euro, în funcție de zona aleasă.

”Preţurile sunt mai ridicate în Dumbrăviţa decât faţă de Săcălaz de exemplu, aici ne raportăm faţă de distanţa faţă de oraş. Aceste preţuri sunt diferenţiate în funcţie de utilităţi de infrastructură, de acces”, precizează Ion Bălan, manager companie imobiliare.

Dacă în 1920, primele case au fost ale unor familii din Banatul sârbesc, în prezent Dumbravița are aproape 10.000 de locuitori, pe cele aproape 2.000 de hectare de teren pe care se întinde. Neoficial, sunt mult mai mulți locuitori care au în continuare buletin de Timișoara.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Dan Şoşdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri