Sari la conținut

După 1 iunie, într-un fast-food din Timișoara, clienții au plătit TVA de 24%. Reprezentanții unităţii dau vina pe... casa de marcat

Filmare cu camera ascunsă:

Reporter: Un vegetarian mic, vă rog.
Vânzător: Opt lei, vă rog. În mână, aici, la pachet?
Reporter: Aici, vă rog.

Așa începe discuția dintre client și angajatul unui restaurant din centrul Timișoarei. Pentru sandwich-ul care costă 8 lei este încasat un TVA de 24 de procente, deși de la inceputul acestei luni, TVA-ul la alimente a scăzut la 9%.

Reporter: Știi ce vreau să te întreb: de ce 24% TVA pe bon?
Vânzător: Că, sinceră să fiu... chiar nu pot să îți zic... că nu știu.
Reporter: Acum am văzut, nu e 9% impozitul... TVA? Uite e 24.
Vânzător: Da, știu, nu-mi spune mie. Nu știu ce să zic, probabil că nu la toate produsele e 9%.
Reporter: Eu știu că la cele alimentare.
Vânzător: Eu nu știu, nu e treaba mea, eu doar fac...

Aceasta este explicația pe care o primesc cei care aleg să mănânce într-un restaurant situat chiar în Piața Victoriei. Mulți clienți însă nici nu au observat cum încearcă reprezentanții fast-food-ului să fenteze legea:

”Sunt produse alimentare, așa ar fi fost normal. Cum? Să se aplice cota de 9%. Am bonul aici, cota de 24%”,
Nașpa”, - De ce? ”Că am plătit 24, păi cum de ce că așa e”.
- Și faptul că trebuia să fie 9% și e încă 24? ”Ți-am spus că din partea mea e ok că știu că trăiesc aici”.

Contactați de reporterii Digi24 Timișoara, reprezentanții restaurantului își recunosc greșeala și dau vina pe... casa de marcat. ”Na, îmi cer scuze puteți veni cu bonurile și vi se dă diferența. A fost o eroare de la aparatură”, spune Ela Croitoriu, reprezentant restaurant.

”În urmă cu o zi am cumpărat de aici un sandvici și am plătit un TVA de 24%, i-am informat și pe cei de la ANAF de acest lucru, iar astăzi ne-am întos să vedem dacă s-a schimbat ceva. Am cumpărat același vegetarian, întradevăr TVA a scăzut la 9%, dar prețul sandviciului a rămas tot de 8 lei. Asta înseamnă că, după scăderea TVA-ului, diferența nu a ajuns în buzunarul clientului, ci s-a transformat în profitul comerciantului”, afirmă Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

”Vă las să vă uitați la el, vă rog. Comerciantul în cauză avea obligația să aplice, începând cu 1 iunie, cota de TVA de 9%”, - Pe bon, dumneavoastră ca expert ce vedeți? ”Văd cota de 24, sigur că organul de control îl va sancționa la momentul verificării”, ne-a declarat Mihaela Vișoiu, șef Birou Servicii Contribuabili, Direcția Generală a Finanțelor Publice Timișoara.

Potrivit celor de la ANAF restaurantul va fi sancționat, doar dacă va fi depusă o plângere la Serviciul Antifraudă.

Reducerea TVA, fără efect în restaurante 

Reporter: Vlad Ungar
Operator: A. Ionescu/ V. Jiva
Editor web: C. Țenche

Pe aceeași temă