Economie stimulată prin festivaluri. Sârbii de la Exit contribuie la organizarea unui noul festival în Timișoara

Data publicării:
festivaluri

La începutul lunii iulie, Novi Sad se pregătește pentru a 15-a oară pentru festivalul Exit, votat drept "Cel mai bun festival european în 2013". Anual, câștigurile din turism pentru orașul din Serbia sunt estimate sunt între 10 și 15 milioane de euro, mai ales că, de la an la an, numărul turiștilor crește.

”Toți vizitatorii care vin la Exit Festival merg în oraș și își cheltuiesc banii, nu la cumpărături, dar, e ceva normal, să mergi să mânănci, să îți cumperi o băutură, să mergi să îți vizitezi prietenii, să vezi priveliștea, să admiri împrejurimile. Când calculezi câți turiști internaționali vin, se adună câteva milioane de euro pentru Novi Sad”, afirmă Ivan Milivojev, fondator Exit festival.

Organizatorii festivalului Exit sunt convinși că același lucru se poate întâmpla și în România, la Timișoara, cu ajutorul Revolution Festival, un eveniment care debutează în acest sfârșit de săptămână. Sârbii de la Exit le-au împărtășit din experiența lor și vecinilor din Banat.

”Este cea mai bună colaborare regională care se poate face, pentru că aici, între Novi Sad și Timisoara, e o distanță de două ore și jumătate și cred că ăsta este plusul pe care îl aduce”, spune Flavius Băican, organizator Revolution Festival.

”În felul acesta refacem o legatură istorică cu Novi Sad unde e festivalul-mamă, Exit, si sa speram că, după 100 și ceva de ani, regiunea asta poate să funcționeze cum era odată, când oamenii circulau liber, și ideile, și muzica”, adaugă Florin Iepan, regizor.

Succesul pe care noul festival îl poate avea în timp, se observă încă de la primele rezervări de camere de hotel de către cei care vin din afara Timișoarei. Atât organizatorii, cât și agențiile de turism se așteaptă la aproape 2.000 de turiști.

”Din punctul nostru de vedere, ca și agenție de turism, numărul celor care au solicitat nu doar cazări, dar au cerut și tururi ale orașului, a crescut, aș putea să spun aproape dublu față de un weekend obișnuit. Toți acești turiști promovează așa cum știu ei orașul nostru și nu poate să fie decât binevenit”, spune Simona Bader, reprezentant al unei agenții de turism.

”Sunt o mulțime de beneficii pe urma aducerii de oameni la diversele evenimente dintr-un oraș și nu numai acele venituri directe trebuie luate în considerare, ci și cele indirecte. Sunt convins că pe viitor vom avea și noi succes cel puțin la fel de mult ca ceea ce se obține în Serbia”, ne-a declarat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Peste 100 de artişti vor urca, sâmbătă și duminică, pe cele șase scene amenajate la Muzeul Satului Bănățean, în cadrul Revolution Festival.

Secrete din spatele Revolution Festival

Am discutat în detaliu, în cadrul Digi24 Timișoara, despre evenimentul weekendului de la Timişoara, cu organizatorul Revolution Festival, Flavius Băican

Revolution Festival, înaintea startului. Curse de autobuz de noapte pentru a ajunge la locul manifestării 

Reporteri: Raluca Popa, Vlad Unger
Operatori: D. Petcu, A. Ionescu, V. Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri