Sari la conținut

Efectele potopului. Un elicopter militar a dus apă îmbuteliată oamenilor afectaţi de inundaţii 

Un elicopter militar a dus 600 de litri de apă oamenilor afectaţi de inundaţii din mai multe localităţi din judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Primele rezerve de apă ajung în Şemlacul Mic şi Şemlacul Mare, localităţi izolate de ploile căzute din ultimele zile.

În cele două localităţi, 20 de persoane sunt evacuate, 50 de locuinţe sunt afectate de ape, iar aproximativ 70 de gospodării şI curţi, inundate. Vestea bună este că apele au început să se retragă.

La Gătaia, mai multe case sunt ameninţate de ieşirea râului Bârzava. Elicopterul militar a aterizat pe terenul de fotbal, acolo unde oamenii evacuaţi au venit pentru a se aproviziona cu apă. Aproximativ 500 de persoane au fost evacuate, cei mai mulţi dintre ei stau acum la rude şi prieteni, dar şi la căminul cultural din localitate. ”Doamne, bine că v-am aşteptat că ne-ați adus apă la oameni”.

Tot la Gătaia, din cauza ploilor, circulaţia pe o linie de cale ferată a fost oprită. Pe acolo treceau doar trenuri de marfă, iar autorităţile au început repararea terasamentului.

Digul din localitatea Gherteniş a fost la un pas să se rupă. Dacă apele s-ar fi revărsat, 50 de gospodării şi aproximativ 100 de oameni ar fi avut de suferit. Noaptea trecută, zece gospodării au fost inundate după ce digul s-a fisurat.

”Am dispus celor de la Ape, în această dimineață, să înceapă evaluarea pagubelor și propunerea de soluții pentru a nu se mai întâmpla pe viitor”, a afirmat Mircea Duşa, ministrul Apărării.

Hidrologii au anunţat prelungirea codului roşu de inundaţii pentru Timiş şi Caraş Severin până mâine, ora 16:00.

Reporteri: M. Rohnean/ A. Iriza
Operatori: M. Pop/ V. Jiva
Editor web: C. Țenche