Elevi „de meserie": se vor ospătari, bucătari sau mecanici auto

Data publicării:
meserie

65 de candidați pentru 28 de locuri. Așa sunt proporţionate lucrurile la Colegiul Tehnic „Valeriu Braniște" din Lugoj, unde au loc înscrierile pentru prima clasa de opătar-bucătar în regim de trei ani. Printre candidați se numără si Alina Voiadeș, care a dat admitere, pentru a ajunge să învețe arta gastronomiei într-o clasă din această şcoală: ”Îmi place să fac de mâncare”, - Ce mâncare știi să faci cel mai bine? ”Ciorbe, mămăligă cu branză, prăjituri. Mai ales ca și cofetar, mi se pare o meserie avantajoasă”.

Adolescenta a fost suținută de tatăl ei, care consideră că orice copil trebuie să înveţe de mic valoarea banului. ”Copiii trebuie să fie învățați să muncească, ca atunci când o să fie puși în fața faptului împlinit să nu fie ceva greu. Eu văd - copiii de aici din Timiș sunt foarte alintați. Sunt „țucă-l bunu', țucă-l buna", și nu e bine”, afirmă Simion Voaideș.

”Este o meserie căutată pe piața muncii având în vedere că ei vor primi specializarea de ospătar-chelner-vânzător în unități de alimentație publică”, precizează Silvia Pop, directorul Colegiului Tehnic „Valeriu Braniște" din Lugoj.

Cerere mare a fost și la Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu" din Lugoj, pentru calificarea mecanic auto. La această meserie aspiră și Norbi Horvath, care, deși are 14 ani, crede că pasiunea sa pentru mașini îl va duce departe: ”Este o meserie de viitor, pentru că mașini tot vor fi și tehnologia va avansa. Poate dacă continui cu studiile superioare, pot ajunge inginer mecanic, la un service mai performant”.

”S-au înscris un număr de 56 de elevi, din care la examenul de admitere s-au prezentat 46 de elevi. Ne surprinde și pe noi această solicitare a secției respective”, precizează prof. ing. Nicoleta Barbu-Țigriș, directorul adjunct al Liceului Tehnologic „Aurel Vlaicu" Lugoj.

La clasa de lucrător în agricultură ecologică de la Liceul Agricol din Timișoara, în schimb, niciun candidat nu s-a înscris, deşi sunt disponibile 28 de locuri, iar la mecanică agricolă doar șapte elevi au depus cerere.

”Există și un pol opus, unde aș aminti două licee. Este vorba despre Liceul Agricol unde sunt două clase, unde la una sunt zero înscriși și la una șapte, și Liceul Azur unde, iarăși pe 28 de locuri sunt doi înscriși”, spune Francisc Halasz - inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Timiș.

Puțini știu însă că agricultura poate fi un domeniu extrem de profitabil. Solomon Popescu, de exemplu, cultivă pământul de 35 de ani, şi confirmă că în zilele noastre munca în câmp nu mai este atât de anevoioasă: ”Dacă acum 30 de ani se lucra cu tractoare care abia își trăgeau sufletul, să zicem așa, astăzi cu combinele performante, cu aer condiționat, poți lucra și la cravată. Eu le spun și la băieții mei și la alții cu care am avut tangență, agricultura este un domeniu care va avea un viitor”.

În total, în județul Timiș, au fost aprobate 28 de clase speciale, în 14 unități de învățământ. Pe cele 784 de locuri disponibile, s-au înscris în total 450 candidați.

reporter: Raluca Popa / Ioana Sapianu
operator: Mihai Pop / Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri