Energie electrică produsă din gunoaie

Data publicării:
n18 energie electrica din gunoaie icon

Construit începând cu 2002, depozitul ecologic de lângă Arad arată în prezent ca un munte de gunoaie în mijlocul câmpiei. Înaltă de 30 de metri şi ocupând peste 3 hectare ca suprafaţă, amenajarea a costat aproximativ 5 milioane de euro şi se află la jumătatea duratei de funcţionare care se va încheia în 2023. Deponeul a fost conceput încă din primele momente pentru a acumula gaz. Partea de jos a fost izolată cu o folie care nu lasă deşeurile să ajungă în pânza freatică iar partea de sus este de asemenea izolată cu o folie care opreşte metanul să ajungă în atmosferă.

Constantin Ristin - şef deponeu ecologic: "În cazul nostru este o condiţie de mediu, având obligaţia de a capta şi a elimina într-un anume fel partea de biogaz. Biogazul având un efect de seră destul de pronunţat".

Deşi au avut în plan să folosească gazul încă de la început, operatorii depozitului de gunoi de la Arad au fost nevoiţi să aştepte 8 ani până cantitatea de deşeuri acumulată a putut să producă suficient biogaz pentru ca investiţia să fie rentabilă. Conform estimărilor, acolo se va produce curent timp de 25 de ani. Captarea biogazului se face prin puţuri forate la 18 metri adâncime în interiorul deponeului, iar de aici gazul este transportat în condiţii de siguranţă spre motoarele care îl transformă în energie electrică.

După numai un an de exploatare, cifra de afaceri a micuţei fabrici de la Arad, care produce energie electrică din gunoaie, a ajuns în jurul a 100 de mii de euro. În România mai există o singură astfel de instalaţie lângă Bucureşti, iar alta se află acum în amenajare la Oradea.



reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri