Epidemie de gripă în România | Elevii, controlați zilnic de medici

Data publicării:
epi

E epidemie de gripă în România, iar autorităţile au sporit măsurile în şcoli. Fiecare elev este controlat înainte să intre la clasă. În cazul în care medicii constată că aceştia au simptome de gripă, micuţii sunt trimişi acasă. Ca măsură suplimentară, personalul auxiliar dezinfectează toate spațiile și obiectele cu care elevii intră în contact.

La Şcoala Gimnazială nr. 30 din Timişoara, triajul epidemiologic al elevilor începe la prima oră. Medicul îi controlează pe micuţi, iar profesorii notează absenții.

„Febră ai făcut? Dureri musculare? Nu. De cap? Nu."

Scena se repetă zilnic pentru cei 1.800 de elevi ai şcolii.

"În această perioadă, triajul epidemiologic se realizează în fiecare dimineață în colaborare cu cadrele didactice pentru a-i putea cuprinde pe toți cei 1.800 de elevi înscriși în această școală și bineînțeles pentru a putea depista cât mai repede posibil suspecții cu simptomele de gripă", spune Alina Rosocha - medic școlar.

Apoi, cadrele didactice raportează conducerii școlii situația absenților, dar și a elevilor care trebuie să intre sub observația medicului.

"Nu avem niciun caz de gripă, însă avem și câțiva copilași care sunt bolnavi. Din discuțiile cu diriginții și învățătorii, aceștia nu au gripă, ci doar simple răceli", continuă Mihaela Șora - director Școala Gimnazială 30 Timișoara.

Părinții ai căror copii dau semne de boală sunt sfătuiți să îi ducă pe micuţi la medic și să nu îi aducă la şcoală până când nu se fac bine.

"Dacă sunt bolnavi îi lăsăm acasă. Cum ne nescurcăm? Ne străduim, vedem cu cine lăsăm, bunici sau ne luăm concediu."

"Se roagă de un vecin, de un prieten, ceva cunoscut și în niciun caz nu trebuie să îi aducă. (nr. la școală)"

De teama gripei, părinţii merg la farmacii să cumpere vaccinul antigripal, însă se lovesc de o nouă problemă: nu mai găsesc ser.

"Nu le-am făcut când trebuia în toamnă, dar acum am căutat și nu mai sunt în farmacii, mai ales aici în zona școlii nu mai sunt."

"Credeți că ar trebui suplimentate în perioada asta de gripă? Bănuiesc că da, ar trebui suplimentate pentru cei care nu își permit."


Din cele 190 de școli din Timiş, 107 nu au cabinete medicale. Acolo unde nu există doctori, triajul este realizat de cadrele didactice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri