Eutanasierea maidanezilor, tot mai aproape. Care este situația la Timișoara

Data publicării:
maidanez prima

370 de câini sunt în grija firmei de ecarisaj a Primăriei Timişoara. Foarte puţine persoane s-au arătat interesate să ia un maidanez acasă de la adăpost. Motivele sunt diverse: ”Poate și faptul că trebuie să aibă grijă de ele, lumea mai comodă”, ”Lipsa banilor, mă gândesc”, ”Probabil și lipsa financiară, eu așa zic, de multe ori. Și de spațiu. Dacă stai într-un bloc cu zece etaje e mai greu, și cu liftul, și cu...”.

Reprezentanții firmei de ecarisaj spun că, din păcate, mulţi din câinii adoptaţi ajung, la scurt timp, din nou pe străzi. După ce sunt prinse de hingheri, animalele sfârşesc tot în adăpost. Tocmai de aceea, cea mai eficientă metodă ar fi adopția la distanță, spune conducerea padocului. I-ar salva chiar şi de la eutanasiere.
”N-am primit nicio solicitare până în momentul de față. Noi vrem să facem rezervare, undeva la 150 de locuri pentru adopția la distanță”, ne precizează Ionel Pușcaș, directorul societății de ecarisaj Danyflor.

 
Asociațiile pentru protecţia animalelor sunt hotărâte să lupte contra legii. ”Planul pe bătaie lungă este să încercăm să desființăm această lege, prin orice fel de pârghii am găsi la nivel european. Asta nu înseamnă neapărat o procedură de desființare a legii, efectivă, pentru că o astfel de procedură e ilegală, dar se poate face o lobbyzare destul de puternică pentru demararea unui nou proiect legislativ, asta pe de-o parte. Pe de altă parte, această lege încalcă niște documente europene cu valoare mult mai mare decât legea națională”, afirmă Ruxandra Bizera, reprezentant legal al asociației PetHope.

 
De cealaltă parte sunt autorităţile locale, care spun că trebuie să respecte legea. ”Trebuie să existe un împuternicit, care să fie reprezentantul municipalității pentru partea de eutanasiere, în sensul de a spune "Da, au trecut sau nu cele 14 zile lucrătoare de la data la care acel câine de pe domeniul public a fost ridicat sau a fost revendicat sau a fost adoptat", ne-a declarat Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu din Primăria Timișoara.

Metodologia ce se va aplica pentru eutanasierea câinilor a fost publicată în Monitorul Oficial, în 23 decembrie, şi stabileşte criteriile de selecţie a câinilor vagabonzi care vor fi ucişi. Termenul legal pentru eutanasiere este de 14 zile lucrătoare de la introducerea patrupedului în adăpost. La padocul din Timişoara sunt, însă, și câini care au fost prinși încă de anul trecut, din luna mai.

reporter: Ioana Sapianu
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri