Executarea silită, între coşmar şi pasiune

Data publicării:
executare prima

Toate bunurile materiale pe care o persoană le dobândeşte de-a lungul vieţii, pot fi pierdute cât ai zice „sechestru". Oamenii fac alegeri fără să-şi dea seama de consecinţele acestora, iar atunci când se întâlnesc cu executorii judecătoreşti, reacţiile sunt unice. Le-a văzut pe toate Cristian Crăciun, care practică această meserie de suficient timp încât să ştie să gestioneze fiecare stare a celor care rămân fără nimic: ”Unii cu nervozitate, alţii cu disperare, alţii ca o stare de fapt. Noi le explicăm faptul că ceea ce se întâmplă este cauza şi rezultatul unor conduite proprii ale fiecăruia”.

Puţini reuşesc să se adune după o decizie judecătorească definitivă pusă în aplicare de un executor. Contează însă foarte mult cum este transmisă o veste atât de neplăcută: ”În momentul în care reuşeşti să explici că e un moment al vieţii şi trebuie să-l treacă şi trebuie să găsească cea mai bună soluţie pentru el şi omul înţelege acest lucru, este un fapt câştigat cauzei”.

 

Cristian Crăciun nu doar că a ajuns să practice această profesie cu pasiune, dar a reuşit să le transmită acest lucru şi studenţilor de la Drept, cărora le ţine, periodic, discursuri. Şi, astfel, mulţi dintre absolvenţi au ajuns să-i calce pe urme.

”A venit într-o zi la cursurile noastre şi atunci mi-am dorit să vin în practică, ca să văd cum e. Am făcut practică şase luni, apoi am făcut cerere la INM, apoi m-am angajat”, ne spune Alina Bercea.

”Domeniul juridic este un domeniu fascinant, de mică ştiam că o să vreau să devin avocat sau undeva pe partea juridică şi... sper să mi se îndeplinească visul”, afirmă Tatiana Sterea.

Alături le-au fost profesorii universitari, care nu i-au îndrumat pe studenţi spre o anumită direcţie. Le-au prezentat, în schimb, avantajele şi dezavantajele fiecărei specializări.

”Ceea ce înseamnă executarea silită, ca o disciplină care i-a pasionat în timpul facultăţii şi, nu în ultimul rând, pentru o stabilitate financiară. De ce? Pentru că întotdeauna vor exista persoane care nu înţeleg să execute de bună voie şi vor trebui să fie executaţi silit”, declară Constantin Dragoş, profesor universitar.

 

Nu departe de biroul lui Cristian Crăciun îşi practică meseria un avocat specializat în insolvenţă, Flavia Crăciun, iar numele nu este o coincidenţă. Au devenit o familie înainte de a ajunge, fiecare, specialişti în domeniile lor. Acum se ajută şi profesional, dar numai cu sfaturi. La fel ca executarea silită, insolvenţa scoate la iveală părţile mai puţin plăcute din afaceri.

”Văd oameni care au fost undeva sus, văd oameni care s-au descurcat, societăţi care au adus un profit acestei economii, însă astăzi plâng, sunt foarte mulţi”, sunt cuvintele Flaviei Crăciun.

Odată cu intrarea ţării noastre în recesiune, cazurile de insolvenţă sau cele care necesită executarea silită sunt tot mai frecvente. Puţine persoane acceptă că au pierdut, dar şi mai puţine au puterea să o ia de la capăt.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop, George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri