Facultate la 15 ani. 90 de elevi din Timișoara vor participa la cursuri și laboratoare

Data publicării:
facultate prima

”Când discul se află sus, este în repaus, energia cinetică este zero și energia potențială este maximă. Apoi, când se dă drumul la cronometru și la disc, discul coboară, energia cinetică crește”. Astfel de experimente din Fizică se vor face din toamnă și pentru elevii de clasa a IX-a ai Colegiului Național Bănățean, care optează pentru clasa de excelență de Matematică-Informatică. Alte două discipline, Științe ale Naturii și Științe Sociale vor fi disponibile pentru tinerii care vor să facă pregătire cu profesori universitari. Sunt elevi care știu deja ce profil vor să urmeze:

”Științe ale naturii. La chimie, să intrăm într-un laborator pentru că mi se pare că într-un laborator învățăm mai bine”,
”Științe sociale. Pentru că îmi place mai mult partea aceasta de istorie, geografie și limbi străine”,
”Aș fi interesant să mă însciu, dacă se face secția pe care mi-o doresc eu. Mi-aș dori să învăț geografie, istorie, limbi străine. Nu e prea devreme dacă copiii au mintea pregătită cu ce își doresc să facă”.

Doar că de această dată, elevii vor lăsa banca din liceu și vor intra pe ușa facultății, unde îi așteaptă ore mult mai diversificate.

”Vor obține rezultate experimentale cu mâna lor și vor avea încredere în forțele proprii și în măsurătorile pe care le fac. Orice disciplină care presupune muncă în laborator, îi va ajuta nu doar să își îmbunătățească abilitățile experimentale de lucru și să înțeleagă și teoria”, spune dr. Gabriel Pascu, asistent universitar în cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Alegerea unei clase de excelență se va face prin bifarea unei opțiuni pe fișa de înscriere la liceu. Viitorii elevi de clasa a IX-a trebuie să demonstreze că au potențial să facă, în paralel, și ore la facultate.

”Cei care vor dori să intre în clasele de MI UVT, așa vrem să le numim, dacă vor fi mai mult de 28 de elevi, vor susține un interviu motivațional pe baza unei scrisori de intenție”, spune Sorin Ionescu, directorul Colegiului Național Bănățean.

”La orele de pregătire suplimentară pe care le vom face în special cu masteranzi și doctoranzi se va face în funcție de solicitările pe care aceștia le au, de numărul lor și de frecvența cu care ei doresc să o facă”, ne-a declarat Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.

Mai mult, bobocii de clasa a IX-a pot participa și la cursurile susținute pentru studenți și chiar să dea examene. Creditele obținute vor fi recunoscute în viitor, dacă vor opta sa se înscrie la facultatea respectivă.

”Universitatea noastră o să poată să elibereze un document prin care să atestăm că și-a îndeplinit toate obligațiile aferente disciplinei respective, asta înseamnând că a parcurs activitățiile obigatorii, că și-a făcut temele, dacă este cazul, și că a dat examen și că obținut minimul pentru obținerea acelor credite”, spune Mădălin Bunoiu, prorector Universitatea de Vest din Timișoara.

Scopul protocolului semnat între Universitatea de Vest și Colegiul Național Bănățean din Timișoara este de a-i determina pe absolvenții de liceu să facă alegerea potrivită în privința unei facultăți. Asta, în condițiile în care 40% dintre studenții din România abandonează cursurile înainte să obţină o diplomă de absolvire în domeniul studiat.

Mai bine proprietar decât chiriaş. Pentru spaţiile Colegiului Naţional Bănăţean, proprietarul cere peste 6 milioane de euro 

Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri