Sari la conținut

Fără fum, chiar și fără lege

Câteva localuri din Timișoara au înlocuit scurmierele de pe mese, cu flyere care îi avertizează pe clienți că fumul de țigară și mâncarea nu fac casă bună împreună.

„Cei care vor să ia masa în acest local sunt anunțați încă de la intrare că în incinta restaurantului nu se fumează. Așadar fumătorii trebuie să iasă în fața restaurantului dacă vor să ia o pauză de țigară” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

„E un spațiu mic și vrem să oferim clienților un lucru cât mai aerisit.Majoritatea sunt de acord și le place că nu se fumează, mai sunt unii care, când intră, văd că nu se fumează și  se ridică și pleacă, dar prea puțini aceștia”, spune Emanuel Marta – administratorul unui restaurant.

Într-un alt local din Timișoara, o fetiță de opt ani care a venit să ia masa însoțită de mama sa,  a răspuns într-un chestionar că singurul lucru pe care l-ar schimba la restaurant ar fi să nu se mai dea voie cu țigări. La scurt timp, măsura a fost aplicată.

„ Din aprilie nu se mai fumează în zona de mese, ci doar în zona barului. Acum am interzis fumatul și în zona barului.  Mi se pare o măsură de bun simț cu sau fără lege, din respect față de client”, admite și Victor Pop – managerul unui bistro din Timișoara.

Clienții sunt de acord cu o astfel de decizie:„Sunt de acord ca în locurile publice în care se mănâncă, mai ales, să nu se fumeze”.

„Eu sunt nefumătoare și îmi place să iau masa undeva unde nu se fumează”.

„Forte bună. Necesară. Pentru a nu-i afecta pe ceilalți, care nu fumează.  Mai ales cluburile din Timișoara sunt foarte afectate din acest punctul acesta de vedere”.

Iar unele cluburi s-au conformat.

„Fumatul in incinta acestul club din Timișoara este interzis deja de două săptămâni, fiind primul club mare din România care a decis să ia o astfel de măsură. Potrivit reprezentanților localului, această decizie nu a afectat numărul de clienți” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Și în mediul online există deja o petiție care cere interzicerea fumatului în localuri, semnată deja de aproape 26.000 persoane. Inițiativa a stârnit numeroase reacții.

„Poate, măcar acum, în ceasul al 13-lea, vor vota și parlamentarii noștri legea de interzicere totală a fumatului în spații publice. […] În toate țările civilizate se respectă acest lucru, numai noi am rămas, din nou, la marginea Europei”, a declarat un semnatar, pe portalul online.

„Semnez împotriva fumatului în spaţii închise în calitate de fumător! Dacă vreau tare o ţigară, aş putea să ies afară pentru 5 minute. În felul acesta, nici nu aş fuma un pachet în două ore“, este părerea unui fumător care a semnat petiția.

Legea care ar interzice fumatul în spații piblice a primit avizul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. Dacă va trece de deputați, actul normativ trebuie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial pentru a deveni o obligație pentru toți patronii de localuri din România. Lipsa fumatului duce automat și la creșterea securității în caz de incendiu. Potrivit unei statisici ISU, în 2013, 11% din incendii au pornit de la o ţigară.

Reporter: Raluca Popa

Operator: Dan Șoșdean