Faţă nouă pentru centrul vechi al Timișoarei. Vestigiile de sub piețele orașului reprezintă o adevărată provocare

Data publicării:
centru vechi A



În numai doi ani, constructorul bucureştean care a câştigat licitaţia promite să șlefuiască faţa centrului vechi al Timişoarei. Săptămâna viitoare începe organizarea de şantier, apoi lucările vor demara în Piaţa Libertăţii. Aura Junie, directorul Direcţiei de Dezvoltare din Primăria Timişoara, ne spune că ”Piața Sf. Gheorghe va fi cea mai spectaculoasă, acolo vor fi cele mai multe vestigii”.

Şi tocmai vestigiile care se află sub pieţele din centrul Timişoarei reprezintă o adevărată provocare pentru reprezentanţii firmei de construcții.

Istoricul Ioan Haţegan susține că ”sub Timișoara sunt încă două-trei orașe subterane și orice muncă se face aici e una laborioasă”.

”Noi suntem pregătiţi să face descărcările arheologice, aşa cum prevede legea”, ne precizează Marin Necula, directorul firmei constructoare. Dan Ciobotariu, directorul Muzeului Banatului din Timişoara, afirmă că ”e o parte din istoria medievală a oraşului, sunt lucruri care contează pentru fiecare din noi, va fi clarificat modul în care orașul a apărut”.

Iar suprafaţa pe care se vor desfăşura lucrări până în 2015 este impresionantă: aproape 46.000 de metri pătraţi, dintre care 32.000 de metri pătraţi reprezintă perimetrul pieţelor.

 

Potrivit proiectului, zece străzi din zona centrală devin pietonale. Lucru privit cu ochi buni de cei care merg pe jos şi, efectiv, cu groază de către şoferi! Pentru a suplini lipsa locurilor de parcare, autorităţile vin cu noi promisiuni. ”Vrem să realizăm o parcare în formă de L în zona Parcului Brătianu”, ne informează Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

reporter: Sorina Covlea
operator: Viorel Jiva
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri