Festival german în mijlocul Semenicului. Dansuri, costume tradiționale și bere blondă din belşug 

Data publicării:
garana

Voia bună a dat startul festivalului cu tentă bavareză din mica localitate montană Gărâna. Odată deschis butoiul cu licoarea menită să-i binedispună pe cei prezenţi, petrecerea a început. În straie tradiţionale sau doar cu gândul la frumoasele obiceiuri nemţeşti, oamenii au savurat diverse sortimente de bere, special pregătită, şi s-au bucurat de atmosferă:

”Foarte bine, ne place foarte mult, în fiecare an venim din Germania”, - De unde sunteţi? ”Din Kempten, de lângă Munchen”, - Aveţi prieteni aici sau veniţi doar la festival? ”Avem în Gărâna o casă şi mai avem nişte neamuri aici”,
”Foarte bună, aromată, e foarte bună, recomand şi la alţii. O caut de trei ani, acum aduce...”,
”Foarte frumos, deosebit. N-am mai fost niciodată şi suntem din Reşiţa, e prima dată când venim”.

Cele mai frumoase costume au fost, de departe, cele ale soţilor Popescu. Locuiesc de ani buni în Bucureşti, însă nu au uitat de unde au plecat, dintr-un sat în care altădată predominant se vorbea limba germană.

”De mai mult de 15 ani venim regulat aici, suntem oarecum riverani în partea locului, şi participăm la acest gen de eveniment în fiecare an”, relatează Beatrice și Eugen Popescu. - Cum vi se pare atmosfera la festival? ”Frumoasă, întotdeauna”.

Festivalul este organizat, de trei ani consecutiv, de proprietarii unui restaurant cu specific german din Gărâna. Dacă la început au pornit doar cu câteva sortimente de bere şi cu o mână de localnici, acum au ajuns la opt feluri din licoare şi la numeroși germani întorşi acasă în concediu.

”Cel mai important lucru la această bere este că ea este vie. Maturarea acestei beri nu se încheie odată cu capacul pus pe sticlă, ea continuă să rămână vie în sticlă, ceea ce o face o bere specială, îi dă o notă specială în gust. Lumea o apreciază foarte mult”, ne-a declarat Lora Koertvelyessy, organizatorul evenimentului.

Organizatorii şi-au promis că, anul viitor, festivalul va lua o şi mai mare amploare. Evenimentul închide festivalul de folk care a avut loc în acest sfârşit de săptămână la Gărâna.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: George Ştefăniţă
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri