Festival roman la Sarmisegetuza Ulpia Traiana

Data publicării:
festival roman sarmi

Aici s-a desfășurat un festival roman în cadrul căruia turiștii au ocazia să vadă modul în care erau organizate legiunile romane după ce armata lui Traian a cucerit Dacia condusă de Decebal. Nu au lipsit nici mâncărurile inspirate din perioada antică, și nici obiceiurile și îndeletnicirile locuitorilor capitalei în timp de pace. 

Cel mai așteptat moment al festivalului a fost reconstituirea ceremoniei de întemeiere a capitalei romane la Sarmisegetuza Ulpia. Înfăptuită în anul 108, formarea orașului condus de Traian ca provincie a Romei a fost posibilă doar cu acordul zeilor, reprezentat de zborul porumbeilor spre răsărit.

„Pentru cei vechi, pentru romani, acest ritual era nu numai fondarea unei așezări, ci însemna reluarea creației lumii, fondarea unei noi lumi”, explică Alexandru Diaconescu, profesor de istorie.

Peste 200 de turiști au asistat la ceremonia solemnă organiată în forumul roman.

„Foarte interesant, foarte interesantă toată istoria pe care ne-au prezentat-o și cu siguranță ai ce învăța”, spune un turist.

„Au fost unele chestii pe care le știam, dar au fost unele lucruri pe care le-am învățat acum, le-am aflat astăzi”, recunoaște un alt vizitator al sitului.

Atelierele amenajate în amfiteatru au avut și ele farmecul lor. De la obiecte confecționate manual din os, piele sau metal până la preparate culinare inspirate din meniurile romane.

„Am încercat o gustare romană de măsline cu miere, o gustare daco-romană de pâine cu usturoi și cu untură, pui cu smântână și salvie și o pastă de brânză cu usturoi și plante aromate”, povestește Angela Baloș, arheolog.

„Lucrez la o cămașă de zale, întâi fac arcuri, fac așa ceva. [Muncă de săptămâni, luni?] Luni, luni de zile”, spune unul dintre meșterii prezenți la festival.

„Mie îmi plac foarte mult, îi spuneam fiică-mii că mai bine decât un inel își ia ceva de prins părul”, adaugă o turistă.

Festivalul a fost organizat de Asociația de Turism Retezat și de Asociația Terra Dacica Aeterna, cel mai mare grup de reconstituire istorică din România. Festivalul este un omagiu adus memoriei arheologului Dorin Alicu, cel care și-a dedicat cariera profesională cercetărilor din situl de la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri