Sari la conținut

Finanțare de 5 milioane de euro, pierdută

Licitaţia pentru dotarea cu aparatură şi mobilier a Ambulatoriului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad putea fi organizată cel mai devreme astăzi, 19 ianuarie, mult prea târziu, însă, pentru ca fondurile europene să mai poată fi folosite.

„Dacă aparatura ar fi ajuns la timp toate aceste cabinete ar fi fost acum funcţionale. Aşa ele stau închise iar pacienţii trebuie să se înghesuie zi de zi în cele câteva locuri unde încă se mai fac consultaţii” - Dan Codre, corespondent Digi24 Arad. 

Conducerea Spitalului Judeţean Arad a decis să redeschidă de câteva zile Ambulatoriul, însă, activitatea secţiei este afectată de lipsa mobilierului şi a aparatelor. Medicii îşi ţin ustensilele pe jos, în cutii, iar pacienţii aşteaptă în picioare pe holuri.

„Fiecare secţie are corespondent şi în ambulator, deci cu spitalul reuşim, dar ar fi un mare câştig dacă am avea această aparatură aşa cum s-a gândit de la bun început”, explică Mirandolina Prişcă - manager Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

„Arată frumos, dar lipsind aparatura stăm la cozi, cu bunica săraca de trei zile tot venim şi tot aceeaşi coadă infernală aici”, spune un arădean.

„Locul e amenajat frumos, îi mai spaţios faţă de cum o fost anul trecut, înainte. Dar lipseşte aparatura... Lipseşte”, spune un altul.

„Medicii îşi ţin fişele pe sub pat... deşi sunt foarte drăguţi dar până caută documentaţia trece timp”, admite un alt pacient.

Deşi termenul a fost depăşit, Consiliul Judeţean Arad putea să deblocheze situaţia dacă ar fi alocat banii necesari din alte surse până pe 30 iunie 2015. Administraţia judeţeană nu a reuşit acest lucru, aşa că spitalul are toate şansele să rămână neschimbat cel puţin un an de acum încolo, până când vor fi accesate alte fonduri europene.

„Cred că decizia pe care am luat-o în Consiliul Judeţean de a renunţa la această parte privind echipamentele şi de a repune proiectul pe un nou exerciţiu este una corectă, care sigur cu o întârziere, dar ne va permite să avem toate echipamentele cumpărate cu bani europeni”, explică Adrian Ţolea - preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Mai mult, Consilul Judeţean Arad ar putea fi obligat să returneze şi banii folosiţi pentru renovare - aproximativ 6 milioane de lei. Prima licitaţie pentru dotarea  ambulatoriului a fost anulată pentru că una din firmele înscrise a fost implicată în mituirea fostului preşedinte al CJ Arad, Nicolae Ioţcu, judecat în prezent pentru acte de corupţie.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs