Sari la conținut

Firmele de IT, obiect de studiu. 20 de start-up-uri din domeniul IT au fost incluse în cercetare

În partea de vest a ţării, zona de IT continuă să fie tot mai atractivă pentru tinerii care vor să lucreze pe cont propriu, după ce părăsesc multinaţionalele în care s-au format. Schimbarea de la o slujbă într-o corporație cu 1500 de angajaţi la postura de manager al propriei firme a simțit-o și Florin Corneanu.

Schimbarea de la a ni se spune ce să facem la a spune noi ce trebuie făcut. Partea aceasta strategică a fost extrem de complicată pentru că nu știam ce să facem, cum să angajăm oameni, ce să le cerem oamenilor. Cred că asta a fost cea mai grea parte”, spune Florin Corneanu, antreprenor.

Ionuț Antiu este un alt tânăr antreprenor care, la 21 de ani, a părăsit o multinațională din Franța pentru un start-up în România. Aici însă s-a izbit de lipsurile din domeniul IT: ”Lipsa de mentoring. Privind înapoi aș crede că lucrurile ar fi mers mult mai repede dacă puteam comunica mai ușor cu ceilalți antreprenori locali ca să putem știi mai bine ce preocupări să nu avem”.

Plecând de la astfel de cazuri particulare - de manageri fără experiență în domeniu şi problemele pe care le întâmpină - un antreprenor cu experienţă şi un lector universitar din Timişoara au demarat un proiect de cercetare în IT, tocmai pentru a identifica punctele slabe ale sistemului.

”Lipsa de finanțare, lipsa serviciilor suport de care au nevoie pentru a dezvolta afacerea pe care o fac, lipsa programelor de training și certificare pentru angajați pentru că lucrând cu companii din străinătate au nevoie de garanție că angajații lor sunt foarte bine pregătiți și unii dintre antreprenori au spus că au nevoie și de persoane din afara sferei tech care să-i ajute pe partea de business”, afirmă Alexandru Roja, inițiatorul proiectului de cercetare IT.

”Nu sunt destul de multe studii care să ajungă la firul ierbii acolo unde se desfășoară viața antreprenorilor. De data aceasta noi am vrut să aducem cercetătorul în dialog direct cu antreprenorul”, spune Radu Ticiu, alt inițiator al proiectului de cercetare IT.

Douăzeci de cazuri de acest tip au fost analizate de către cei doi cercetători timișoreni. Iar demersul lor este o premieră. Observă mediul de afaceri IT, din interior, și oferă adevărate învățăminte atât participanților la studiu, cât și celor care doresc să înceapă o afacere pe cont propriu. Scopul studiului este să maximizeze potenţialul firmelor noi.

”Încercăm să îi ajutăm să găsească soluții la problemele lor și pe de altă parte încercăm să găsim căi prin care viitoarele demersuri antereprenoriale pot fi sprijinite”, afirmă Alexandru Roja.

Potrivit datelor furnizate de studiul de cercetare în IT, în zona de Vest sunt aproximativ 700 de firme care activează în domeniu. Studiul a cuprins 20 de start-up-uri cu o experință de doi până la zece ani. Cercetarea celor doi timişoreni urmează să fie extinsă la nivel național și european.

Despre acest subiect am vorbit și în cadrul jurnalului Digi24 Timișoara. În platou - Alexandru Roja, unul dintre inițiatorii acestui studiu de cercetare în domeniul IT 

Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Pe aceeași temă