Sari la conținut

Focar de infecţie la intrarea în ţară. În vama Nădlac e plin de gunoaie aruncate de cei care trec graniţa

În lipsa unei intervenţii din partea Companiei Naţionale de Drumuri, intrarea în ţară prin Vama Nădlac a ajuns, la propriu, o pată ruşinoasă pe hartă. Şoferii care aşteaptă la cozi interminabile aruncă gunoaiele pe marginea drumului, iar ce rămâne în urmă a ajuns să-i deranjeze chiar şi pe cei care au provocat problema:

”Neavând tomberoane, neavând coşuri de gunoi unde să arunci gunoiul? Uitaţi şi dumneavoastră ce e pe acolo de gunoaie şi de mizerie. Infecţie!”,

”Aţi văzut ce gunoaie s-au adunat pe partea cealaltă? Ce putem să facem? Puneţi-vă în locul nostru! Credeţi că le fac românii sau străinii? Toată lumea! Vă daţi seama, nu... românii sau străini sau altcineva”,

”Nemaivăzând gunoi nici nu îţi mai vine să mai arunci. Însă ce aţi văzut aici... o hârtie în plus sau una în minus, nu este nici o diferenţă”.

”Imaginile pe care le vedeţi sunt doar jumătate din peisajul pe care încercăm să vi-l descriem şi asta pentru că aparatul de filmat nu poate să înregistreze şi mirosurile. După cum probabil aţi intuit, de pe marginea drumului nu lipsesc numai tomberoanele de gunoi, ci şi toaletele. Iar şoferii folosesc şanţurile în cu totul alte scopuri decât cele pentru care au fost construite”, a afirmat Dan Codre, reporter Digi24 Timişoara.

Agricultorii care au terenuri în vecinătatea şoselei au ajuns la capătul răbdării: ”Toate astea ajung până încolo, tot le adun... peste câteva zile din nou ajung aici... uitaţi ce e aici! Uitaţi numa' ce... ce... şi mergeţi aşa, vă spun, kilometri întregi încolo”.

”Absolut nimeni nu ia nici o măsură, cei de la drumurile naţionale măcar să instaleze nişte simple butoaie de motorină cu două mânere”, spune un agricultor.

Autorităţile locale din Nădlac spun că nu e treaba lor să cureţe drumul naţional, însă, chiar şi aşa, în lunile care au trecut, s-a încercat rezolvarea problemei cu oamenii din oraş care prestează muncă în folosul comunităţii. Rezultatul nu a fost prea vizibil. După o zi de lucru au fost curăţaţi abia câţiva zeci de metri pătraţi.

”Vă daţi seama că nu este plăcut, este un efort extraordinar din partea noastră, dar încercăm să facem faţă de foarte mulţi ani”, afirmă Vasile Ciceac, primarul din Nădlac.

Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara nu a emis un punct de vedere oficial legat de această problemă. Surse din cadrul instituţiei ne-au transmis că sunt întârzieri la adunarea gunoiului din cauza lipsei de personal. De fapt, gunoiul a fost adunat ultima oară acum 10 ani, atunci când oraşul Nădlac percepea tiriştilor o taxă de 10 lei pentru salubrizare. Practica a fost întreruptă la cererea transportatorilor.

Traseu turistic, pe Bega, printre ruine şi gunoaie 

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristi Kovacs
Editor web: Călin Țenche