Formă de protest, în vestul țării, față de gazele de șist: o hotărâre de consiliu local 

Data publicării:
curtici Aa

Declarată ilegală de prefectură, hotărârea de consiliu local a fost menţinută în vigoare, motiv pentru care a fost atacată la Tribunal. Curtici, la fel ca şi o mare parte din zona de vest a ţării, stă pe un zăcământ important de apă termală, semn al prezenţei - pentru unii specialişti - gazelor de şist.

Firma din Ungaria care va face explorări la Curtici a susținut, în repetate rânduri, că, de fapt, se caută zăcăminte convenţionale. Cu toate acestea, locuitorii oraşului au încercat să se pună la adăpost de orice eventual abuz.

 

Nicolae Aniţei, primarul din Curtici, ne-a precizat: ”Consiliul local a hotărât să adoptăm această hotărâre care să rămână şi să se pună în aplicare, dar este şi un fel de protest în numele locuitorilor din Curtici”.

Iar consilierul local Răzvan Bulboacă adaugă: ”Am considerat că trebuie să ne protejăm teritoriul pentru că, aici, este o zonă agricolă foarte importantă, este un teren foarte roditor, avem şi o zonă industrială, Curticiul nu are nevoie de exploatarea gazelor de şist”.



Am întrebat localnicii: are nevoie Curtici de gaze de şist? ”100% nu”. - Economia oraşului merge bine şi fără gaze? ”Păi precis. Gazele nu cred că influenţează cu nimic economia”. - Aţi auzit de gaze de şist? Ştiţi ceva de ele? ”Am auzit. Ştiu, ştiu da! Am auzit pe la televizor”. - Vi se par periculoase? ”Aşa după cum
se aude, da”, ”Poate să trăiască şi fără!” - Aţi auzit ceva de gaze? Ce ştiţi de ele? ”Nu ne trebuie aşa ceva”, ”Nu avem nevoie de aşa ceva”. - De ce nu? ”Aşa, nu vrem cutremure şi câte toate am auzit”.

După ce a fost menţinută în vigoare, deşi Prefectura a declarat-o ilegală, Hotărârea de Consiliul Local de la Curtici a ajuns mai pe masa judecătorilor care vor decide, cel mai probabil, anularea ei. Lucian Cosma, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Arad, afirmă: ”Argumentul cel mai important este că, prin hotărârea de consiliu luată de Consiliul Local Curtici, acesta depăşeşte atribuţiile stabilite unui consiliu local de către legiuitor, încât hotărăşte cu privire la un bun ce aparţine exclusiv domeniului public al Statului Român”.

reporter: Dan Codre
operator: Cristian Kovacs
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri