Foste spitale, actuale ruine. Bolnavii din Ciacova şi Buziaş, nevoiţi să facă zeci de kilometri să se trateze

Data publicării:
ruine prima

Centrul de Permanenţă şi cabinetele a patru medici de familie sunt sigurele locuri în care cei peste 5.000 de locuitori din Ciacova primesc asistenţă medicală. Insuficiente, susţin oamenii: - Cât de mare nevoie aţi avea de un spital aici? ”Foarte mare nevoie am avea. Şi eu am căzut acasă, mi-am spart capul şi a trebuit să plătesc o maşină să mă ducă la Timişoara”, ”Era nevoie foarte mare de spital pentru că aici s-au tratat foarte multe boli”, ”Sunt șapte-opt comune, Ghiladul, Gadul, Cebza, Obad, sunt foarte multe sate care au bătrâni şi ar avea nevoie”.

 

Nefolosită de aproape trei ani, clădirea în care înainte funcţiona Centrul de Sănătate din Ciacova a început să se degradeze. Pereţii sunt plini de igrasie, iar tencuiala a început să cadă.

 

Cum în oraş sunt deja suficiente cămine pentru vârstnici, înfiinţarea unuia nou este inutilă, spune Filip Petru, primarul oraşului Ciacova. Şi, oricum, nu sunt bani pentru o eventuală schimbare a destinaţiei imobilului: ”Primăria nu dispune de fonduri ca să deschidă un Centru de Îngrijire sau un spital, pentru că necesită foarte mulţi bani, bugetul nostru local este foarte redus şi nu putem să facem acest lucru”.

Situaţia este asemenătoare şi la Buziaş, un alt oraş unde spitalul a fost desfiinţat în 2011. ”Avem două ambulanţe, avem un UPU cu care colaborăm care este pentru Urgenţă, ce consideră ei, noi ducem la Timişoara”, spune Gheorghe Drăgan, angajat UPU Buziaş.

 

În plus, mai există patru medici de familie şi o policlinică privată, iar acestea sunt toate serviciile medicale pentru cei peste 7.000 de locuritori ai oraşului Buziaş. ”Se întâmplă ceva, trebuie să mergi la Timişoara. E un dezastru. Spitalul ar fi un bob de aur pentru noi”, ”Nu există un spital, este mare nevoie, bineînţeles, şi noi care avem copii acasă avem nevoie oricând de un spital”, ”Atâta că mai este urgenţa, nu e spital şi ne trimite pe la Timişoara”, afirmă localnicii.



În clădirea fostului Centru de Sănătate din Buziaş funcţionează o clinică privată şi Unitatea de Primiri Urgenţe. Restul imobilului, care aparţine primăriei din localitate, este nefolosit şi se află într-o stare avansată de degradare, situaţie despre care administraţia locală nu vrea să vorbească: reprezentanţii Primăriei din Buziaş au refuzat să facă orice fel de declaraţii în legătură cu acest subiect.

Cele două unităţi medicale din Timiş au fost desfiinţate în 2011 de Ministerul Sănătăţii, alături de alte 65 de spitale din ţară.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri