Sari la conținut

Frauda la examen, cu fir sau wireless. Material filmat, la Timișoara, cu camera ascunsă

În Complexul Studenţesc din Timişoara, căştile hand-free se vând în magazinele în care elevii intră să îşi multiplice cursurile. Comercianţii le oferă tinerilor chiar şi sfaturi pentru utilizarea lor.

 

Comerciant: Asta îți vine în jurul gâtului.
Reporter: Cum? Așa?
Comerciant: Da.
Comerciant: Aici îți vine bateria și aici e pentru telefon.
Reporter: Telefonul îl țin aici?
Comerciant: Poți să îl ții unde vrei tu. Îți bagi telefonul, bagi ăla în ureche. Te sună cineva, răspunzi de aici.

 

Preţurile nu sunt mici, însă cine nu are suficienţi bani poate închiria căştile.

Reporter: 20 (n.r. lei) ai zis?
Comerciant: Da, 20.
Reporter: Pentru închiriat, nu? Și pentru cumpărat?
Comerciant: 100 (n.r. lei)

Şi pe internet sute de anunţuri îi ademenesc pe elevii care vor să obţină note mari, fără prea multă osteneală.

Discuţie comerciant-reporter:
- Mă gândesc că tu vrei pentru o sală de curs sau de examen.
- Da.

Aşa începe la telefon discuţia cu cei care încearcă să vândă căşti hand-free online. Pe lângă căştile cu fir, elevii tentaţi de fraudă, le pot încerca pe cele wireless. Comerciantul dă asigurări că "tehnica de lucru" este verificată.

 

Discuţie comerciant-reporter:
- Merge ținut și pe catedră, pe calorifer și pe geacă. Eu am făcut probă de la mine până la vecina mea. Trebuie să o bagi în ureche până auzi un poc. Așa se aude, ca un poc, ca să se lipească casca de pereții urechii. În momentul în care s-a lipit casca acolo, de pereții urechii, nu mai ai nicio treabă.

 

Medicii avertizează că pot apărea grave complicaţii de la dispozitivele introduse în urechi. ”Din multele cazuri există şi cazuri care nu s-au putut extrage, au pătruns în urechea medie determinând leziuni acolo şi făcând necesare chiar intervenţii chirurgicale de extragere a lor şi de reconstrucţie a membranei timpanului”, ne informează Alin Marin, medic orelist.

 

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar par că refuză să accepte progresul tehnologiei. ”Legat de instruirea asistenților, le spunem de fiecare dată să fie atenți la elevi să nu fie cu telefoane la ei, să nu aibă căști la ei”, spune Aurelian Sima, inspector școlar general adjunct la ISJ Timiș.

Aparatele de bruiaj sunt cea mai sigură soluție împotriva fraudei la Bacalaureat, însă nicio școală din Timiș nu este dotată cu un astfel de echipament.

reporter: V. Ungar / S. Covlea
operatori: V.Jiva /T. Alasu/ G. Ștefăniță
editor web: C.Țenche