Freze pentru deszăpezire nefolosite. Pentru un singur utilaj, autorităţile au plătit aproximativ 2.000 de lei

Data publicării:
freze prima

”Oricine poate să o utilizeze dar să cunoască puțină mecanică. O instruire minimă și poate să o folosească orice priceput”. Aşa se explică de ce frezele de deszăpezire cumpărate încă de acum doi ani de Primăria Timişoara, zac pline de praf şi uitate în garaje, şcoli sau biserici. În zona Fratelia, de exemplu, locatarii au preferat să cureţe zăpada cu lopata decât să pună în funcţiune utilajele moderne.

”Am fost dotați fiecare cartier de acum doi ani, nu s-a folosit până acum în sensul că a folosi productiv, s-au făcut fel de fel de încercări, mașina funcționează perfect”, spune Mircea Suru, președintele unui consiliu de cartier.

Și nu este singurul caz. Lucrurile au stat la fel şi în cartierele de vile, unde sarea sau lopata i-au scăpat pe oameni de omăt şi nu utilajele cumpărate de autorităţi.

”Freza a fost primită de către consiliul de cartier Ghiroda Nouă din anul 2012. Nu am utilizat-o pentru că nu a fost cazul. E funcțională, dar nu s-a folosit la zăpadă”, afirmă Petru Traiconi, președintele unui consiliu de cartier.

”Facem noi ce putem”, - Cu ce? ”Cu lopata blocului sau fiecare cu ustensilele lui”, ”Fiecare iese afară, face cât poate. Mai dăm cu sare”, - Cum ați văzut că se face deszăpezirea în cartier? ”Cu lamele, dar pe stradă văd că oamenii nu fac”, spun oamenii.

Un alt cartier, aceeaşi situaţie. În zona Lipovei, freza a fost depozitatată într-o școală și folosită doar de unitatea de învăţământ. Şi asta pentru că locatarii nu au vrut să plătească benzina consumată de utilaj. Au preferat variante mai puțin costisitoare.

”Oamenii au preferat decât să cumpere benzină să dea cu lopata. Pentru că v-am spus de ce, locul este bătut și freza aruncă și piatră și atunci aruncă în geamuri și decât să spargă un parbriz la mașină, mai bine preferă să dea cu lopata”, precizeaz[ , spune Josan Dumitru, președintele unui consiliu de cartier.

Pentru a curăţa trei kilometri de trotuar, o freză pentru deszăpezire consumă aproximativ doi litri de benzină. Şi deşi aproape niciun utilaj nu este folosit, autorităţile susţin în continuare că investiţia nu s-a făcut în zadar.

”Au fost date 40 de freze care aveau și un rezervor pentru combustibil, plus ulei pentru a se face schimbul. Valoarea unei freze a fost de aproximativ 1.950 de lei. E o investiție foarte bună”, precizează Adrian Bere, directorul Direcției de Mediu al Primăriei Timișoara.

Frezele pentru deszăpezire pot fi folosite de orice locatar, în baza unei solicitări scrise.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Dan Șoșdean
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri